Reklama

Dyskonty czy cukiernia – które pączki najlepsze?

W Tłusty Czwartek pączki to podstawa diety milionów Polaków. Po najtańsze pączki chodzimy do dyskontów i warto sprawdzić czy warto zjeść więcej, czy też lepiej iść do cukierni.

Aktualizacja: 23.02.2017 13:50 Publikacja: 23.02.2017 12:26

Reklamowe i wizerunkowe starcie największych sieci dyskontowych z okazji Tłustego Czwartku było jak najbardziej spodziewane. Zarówno Lidl, jak i Biedronka przekazywały informacje o cenach pączków niczym komunikaty z frontu gorącej wojny. Dziś rano Lidl poinformował o obniżce ceny z 42 do 38 groszy przy zakupie 12 sztuk pączków z nadzieniem wieloowocowym. Za pojedynczego pączka zapłaciłem 59 groszy. Biedronka przy zakupie 12 pączków żąda 39 groszy, ale kupując tylko jednego trzeba było wyciągnąć aż 75 groszy. Konkurencyjne sieci dyskontów też nie zasypują gruszek w popiele, bo w Netto pączka można kupić za 69 groszy, a w Aldi za 79 gr.

W ramach tłustoczwartkowego testu pączków z dyskontów sprawdziliśmy jak smakują pączki z Aldiego, Biedronki, Lidla i Netto. Dla porównania zajrzeliśmy jeszcze do sąsiadującej z sklepem Biedronki na ulicy Pomorskiej w Łodzi cukierni z lokalnej sieci Jaś i Małgosia.

Różnica między pączkami z dyskontów (nie mówię o pączkach premium kosztujących tyle co w cukierniach), a pączkami z cukierni jest olbrzymia. Ale jedno może się podobać łasuchom – wszystkie mają dużo nadzienia.

Pączek z Aldiego jest duży, oblany dużą ilością lukru i ma sporo nadzienia. Lekko gliniaste ciasto pachnie dość intensywnie, ale przyjemnie drożdżami i tłuszczem. Nadzienie jest niestety dość mdłe, ale całość smakuje przyzwoicie.

Ocena w szkolnej skali – 3.

Reklama
Reklama

Pączek z Biedronki prezentuje się wizualnie nieźle. Wybraliśmy wersję z lukrem. Pączek jest lekki, niegliniasty, a nadzienia dużo. Sama marmolada jest aromatyczna i lekko kwaskowa, co ratuje smak pączka, bo ciasto jest bez smaku.

Ocena ogólna w skali szkolnej 3.

Lidl postawił na lekkość – pączek jest lekki, puszysty i posypany cukrem pudrem. Nadzienie jest bardzo słodkie, nawet aromatyczne, ale mimo wszystko lekko mdłe. Ciasto lekkie i nawet przyjemne w smaku.

Ocena ogólna w skali szkolnej 4-.

Pączek z Netto jest ciężki, gliniasty o niesmacznym cieście. Sytuację trochę ratuje nadzienie, które ma wyczuwalną kwaskowość i przyjemny zapach.

Niemniej ocena ogólna 2+.

Reklama
Reklama

Dla porównania, pączek z cukierni Jaś i Małgosia kosztował 1,6 zł i wizualnie prezentuje się najlepiej. Ma odpowiednią ilość skórki pomarańczowej i pysznie wyglądający lukier. Choć nadziany jest marmoladą (a nie powidłami czy konfiturą z róży), to smakuje dobrze. Nadzienie ma przyjemny aromat i smak (choć mogłoby być bardziej kwaskowe), a ciasto miło przesiąknięte jest aromatem i smakiem skórki pomarańczowej.

W porównaniu do dyskontowych pączków jest poza skalą, choć w cukierniach na pewno można trafić lepsze. Podobnego zdania byli inni klienci – mimo sąsiedztwa Biedronki, obsługa nie nadążała z wydawaniem pączków.

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama