Brazylijskie mięso z salmonellą było w Polsce

Słowaccy inspektorzy odkryli 21 ton brazylijskiego mięsa drobiowego skażonego salmonellą, które zostało sprowadzone do kraju przez Polskę oraz Holandię.

Aktualizacja: 03.04.2017 10:40 Publikacja: 03.04.2017 10:05

Brazylijskie mięso z salmonellą było w Polsce

Foto: Bloomberg

Skażony salmonellą Heidelberg drób odnaleziono w magazynach w Bratysławie. Inspektorzy odkryli 21 tys. kg mrożonych piersi z kurczaków - informuje serwis poultrymed.com.

W latach 2013-2014 salmonella Heidelberg została wykryta w 29 stanach USA i Portoryko. Doszło do 634 zachorowań. Słowacki nadzór poinformował, że skażone mięso mogło trafić do 54 restauracji w kraju.

Pozostało 86% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku