Cukier może znacznie potanieć

Już w przyszłym roku nadprodukcja cukru może doprowadzić do drastycznej obniżki jego ceny. W dłuższej perspektywie bardzo możliwe jest jednak, że cukier znacząco podrożeje.

Aktualizacja: 04.04.2017 10:41 Publikacja: 04.04.2017 07:00

Cukier może znacznie potanieć

Foto: Flickr

Po 1 października dojdzie do poważnych zmian na rynku cukru. Dojdzie wówczas do zniesienia kwotowania na europejskim rynku buraka cukrowego, co oznaczać będzie prawdopodobnie koniec stabilizacji na tym rynku. W efekcie pojawi się nadprodukcja cukru i drastyczna obniżki jego ceny.

Cukier najpierw stanieje, potem podrożeje

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem