Do sklepów trafił niezwykły alkohol. Ostra reakcja inspekcji żywności

Gin Bombay Sapphire został wycofany ze sprzedaży w Kanadzie po tym, jak okazało się, że stężenie alkoholu jest w nim niemal dwukrotnie wyższe niż podawane.

Aktualizacja: 06.05.2017 11:57 Publikacja: 06.05.2017 11:10

Do sklepów trafił niezwykły alkohol. Ostra reakcja inspekcji żywności

Foto: Fotolia

Kanadyjski Inspektorat Żywności opublikował notkę, w której wycofuje z rynku partię ginu Bombay Sapphire ze względów bezpieczeństwa. O wycofaniu zdecydowano po tym, jak „odkryto, że jedna seria została zabutelkowana przed rozcieńczeniem do standardowego stężenia 40 proc. alkoholu. W rezultacie stężenie alkoholu z tej partii wynosi 77 proc."

Według zalecenia Inspektoratu butelki ginu powinny zostać wyrzucone lub zwrócone do sklepu, w którym zostały kupione. Póki co na szczęście nie zanotowano żadnych problemów zdrowotnych związanych ze spożyciem ginu.

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego