Reklama

Chińczycy szturmują restauracje

W kraju będącym jedną z największych na świecie potęg e-handlu tradycyjny rynek gastronomiczny ma się aż zadziwiająco dobrze.

Aktualizacja: 20.06.2017 10:42 Publikacja: 20.06.2017 10:08

Chińczycy historycznie przygotowywali i spożywali swoje posiłki w domu, stąd wielką popularnością w tym kraju od zawsze cieszyły się lokalne bazary. Wydawać by się mogło, że w dobie dynamicznego rozwoju e-handlu chińska rodzina będzie dalej konsumować obiady w domowym zaciszu, zmieni się tylko sposób pozyskania żywności – z wyjścia na targ czy do sklepu na kilka kliknięć w sklepie internetowym.

Dane wskazują jednak na odwrotną sytuację. Według badania przeprowadzonego przez firmę konsultingową Bain & Company oraz Kantar Worldpanel, w ostatnich latach w Państwie Środka znacząco wzrosło zainteresowanie restauracjami. Między 2013 a 2016 r. wartość produktów spożywczych kupowanych do domowych obiadów rosła w tempie zaledwie 3 proc. rocznie. Restauracje z kolei odnotowały 10-proc. wzrost w tym samym okresie, natomiast dostawy gotowych dań –aż 44-proc.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama