Ser Camembert - gatunek zagrożony

Camembert to jeden z najbardziej znany z francuskich serów. Jego produkcja jest ściśle kontrolowana podobnie jak producenci, którzy go wytwarzają.

Aktualizacja: 27.06.2017 17:57 Publikacja: 27.06.2017 17:45

Ser Camembert - gatunek zagrożony

Foto: Fotolia.com

Dlatego tez jest coraz mniej chętnych do produkcji Camemberta. Francuskie media ostrzegają, że wkrótce może się okazać, że nikt nie będzie chciał się zajmować jego wytwarzaniem. A to doprowadzi do "wyginięcia" jednego z najbardziej znanych i popularnych francuskich serów.

Na rynek wkraczają za to podróbki, bez certyfikatu AOC – Appellation d'origine contrôlée, gwarantującego oryginalne pochodzenie i wytwarzanie sera według tradycyjnej receptury z departamentu Orne w Normandii.

Pozostało 80% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę