Reklama

Cukier już w świecie wolnego rynku

Od dziś znikają kwoty, czyli przyznane krajom Unii Europejskiej limity produkcji. Ceny spadają, a producenci w Polsce liczą na gwałtowne zwiększenie eksportu.

Aktualizacja: 01.10.2017 21:02 Publikacja: 01.10.2017 18:50

Na pierwszy rzut oka producenci cukru powinni się cieszyć. Od dzisiaj znikają ograniczenia w jego wytwarzaniu. Do tej pory w Polsce obowiązywała kwota 1,4 mln ton cukru – tyle można było rocznie wyprodukować. A jednak branża przyznaje nieoficjalnie – tak dobrze jak było, już nie będzie. Na znienawidzone niegdyś wprowadzenie kwot cukru mówią dziś „ekskluzywne warunki produkcji". Jedno jest pewne – rynek cukru się zmieni.

Koniec kar

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama