Reklama
Rozwiń
Reklama

Szef Beyond Meat jest za podatkiem od mięsa. To ograniczy konsumpcję

Założyciel największego na świecie producenta roślinnego mięsa uważa, że należy wprowadzić specjalny podatek od mięsa, by zmusić ludzi do ograniczenia konsumpcji produktów odzwierzęcych.

Aktualizacja: 02.08.2021 14:42 Publikacja: 02.08.2021 14:31

Szef Beyond Meat jest za podatkiem od mięsa. To ograniczy konsumpcję

Foto: Bloomberg

ula

Szef Beyond Meat, Ethan Brown, powiedział BBC, że jest zwolennikiem tzw. podatku Pigou, czyli korekcyjnego podatku nakładanego na czynności generujące negatywne efekty zewnętrzne.

Brown powiedział, że opodatkowanie spożycia mięsa może pomóc rynkom wschodzącym w inwestowaniu w białko roślinne. Jednak krytycy twierdzą, że taka opłata podniosłaby koszty życia.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama