Wina bio zyskują popularność, ale nadal są niszą

Sprzedaż wina uzyskiwanego bez chemii powinna rosnąć na świecie o 10 proc. rocznie do 2022 r., ale nadal będzie rynek niszowy stanowiący zaledwie 3,6 proc. win niemusujących (cichych) — przewiduje instytut IWSR

Aktualizacja: 26.11.2018 11:46 Publikacja: 26.11.2018 10:50

Wina bio zyskują popularność, ale nadal są niszą

Foto: 123RF

Międzynarodowy Instytut Badawczy Wina i Alkoholi (International Wine & Spirits Research) podał, że zainteresowanie konsumentów produktami uzyskiwanymi bez stosowania pestycydów, uważanymi za zdrowsze sprawiło, że sprzedaż ekologicznego wina (bio) rosła o ponad 14 proc. rocznie w latach 2012-17, a w ciągu następnych czterech osiągnie dynamikę 9,2 proc. rocznie. Do 2022 r. rynek powinien dojść do miliarda butelek wobec 676 mln w 2017 r. i tylko 349 mln w 2012 r.

Tempo przestawiania się winnic na uprawę ekologiczną maleje jednak w największych krajach produkujących wino: w 2102 r. ich powierzchnia liczyła 284 tys. hektarów, w 2017 r. — 408 tys., a w 2022 r. powinna wynosić 545 tys. ha.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”