Aktualizacja: 03.01.2019 14:37 Publikacja: 03.01.2019 12:18
Foto: 123rf
Cukier konfekcjonowany kosztował w listopadzie 1575 zł za tonę, to najwyższy poziom od ponad roku, gdy w październiku 2017 r. ten surowiec był sprzedawany po 1671 zł za tonę, wynika z biuletynu informacyjnego Ministerstwa Rolnictwa. Październik był przełomową chwilą, ponieważ wtedy przestał obowiązywać system kwot cukrowych wprowadzonych wiele lat temu przez UE.
Ceny cukru bardzo się wahają. Jeszcze we wrześniu Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE) mówiła, że sytuacja jest bez precedensu, a ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii. W czerwcu 2018 r. cukier kosztował zaledwie 1272 zł, gdy w marcu 2011 r. potrafił kosztować nawet ponad trzy razy więcej, 3 966 zł za tonę.
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Propozycja nowelizacji zasad handlu alkoholem rozczarowała wszystkich graczy na tym rynku. Ministerstwo Zdrowia...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas