Reklama

Cukier znowu krzepi? Ceny cukru mocno rosną

Po wielu miesiącach zaliczania kolejnych rekordowo niskich cen, cukier konfekcjonowany zanotował w listopadzie skok o 10 proc.

Aktualizacja: 03.01.2019 14:37 Publikacja: 03.01.2019 12:18

Cukier znowu krzepi? Ceny cukru mocno rosną

Foto: 123rf

Cukier konfekcjonowany kosztował w listopadzie 1575 zł za tonę, to najwyższy poziom od ponad roku, gdy w październiku 2017 r. ten surowiec był sprzedawany po 1671 zł za tonę, wynika z biuletynu informacyjnego Ministerstwa Rolnictwa. Październik był przełomową chwilą, ponieważ wtedy przestał obowiązywać system kwot cukrowych wprowadzonych wiele lat temu przez UE.

Ceny cukru bardzo się wahają. Jeszcze we wrześniu Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE) mówiła, że sytuacja jest bez precedensu, a ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii. W czerwcu 2018 r. cukier kosztował zaledwie 1272 zł, gdy w marcu 2011 r. potrafił kosztować nawet ponad trzy razy więcej, 3 966 zł za tonę.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama