Cukier znowu krzepi? Ceny cukru mocno rosną

Po wielu miesiącach zaliczania kolejnych rekordowo niskich cen, cukier konfekcjonowany zanotował w listopadzie skok o 10 proc.

Aktualizacja: 03.01.2019 14:37 Publikacja: 03.01.2019 12:18

Cukier znowu krzepi? Ceny cukru mocno rosną

Foto: 123rf

Cukier konfekcjonowany kosztował w listopadzie 1575 zł za tonę, to najwyższy poziom od ponad roku, gdy w październiku 2017 r. ten surowiec był sprzedawany po 1671 zł za tonę, wynika z biuletynu informacyjnego Ministerstwa Rolnictwa. Październik był przełomową chwilą, ponieważ wtedy przestał obowiązywać system kwot cukrowych wprowadzonych wiele lat temu przez UE.

Ceny cukru bardzo się wahają. Jeszcze we wrześniu Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE) mówiła, że sytuacja jest bez precedensu, a ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii. W czerwcu 2018 r. cukier kosztował zaledwie 1272 zł, gdy w marcu 2011 r. potrafił kosztować nawet ponad trzy razy więcej, 3 966 zł za tonę.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem