Aktualizacja: 27.02.2019 15:11 Publikacja: 27.02.2019 13:43
Foto: Fotorzepa, Michał Walczak
Choć handlowcy próbują wciąż zaszczepić w świadomości nowe zwyczaje związane z zakupami, to jednak nie maja one szans na takie powodzenie jak Tłusty Czwartek. Ostatni czwartek przed wielkim postem oznacza obżarstwo do upadłego. Choć korzenie tego zwyczaju sięgają czasów starożytnych – wówczas obchodzono w ten sposób po prostu odejście zimy. Z tej specjalnej okazji jadano głównie tłuste potrawy, także mięsne. Stopniowo symbolem tej okazji stały się inne potrawy w tym cukiernicze wypieki, a w naszej części Europy ok. XVI wieku postawiono na pączki czy faworki.
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Propozycja nowelizacji zasad handlu alkoholem rozczarowała wszystkich graczy na tym rynku. Ministerstwo Zdrowia...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas