Zdrowa dieta? Nie w Tłusty Czwartek. Szykuje się szturm po pączki

Zwyczaje zakupowe się zmieniają, ale w Tłusty Czwartek nie. Tylko Biedronka rok temu sprzedała w ten dzień 12 mln pączków.

Aktualizacja: 27.02.2019 15:11 Publikacja: 27.02.2019 13:43

Zdrowa dieta? Nie w Tłusty Czwartek. Szykuje się szturm po pączki

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

Choć handlowcy próbują wciąż zaszczepić w świadomości nowe zwyczaje związane z zakupami, to jednak nie maja one szans na takie powodzenie jak Tłusty Czwartek. Ostatni czwartek przed wielkim postem oznacza obżarstwo do upadłego. Choć korzenie tego zwyczaju sięgają czasów starożytnych – wówczas obchodzono w ten sposób po prostu odejście zimy. Z tej specjalnej okazji jadano głównie tłuste potrawy, także mięsne. Stopniowo symbolem tej okazji stały się inne potrawy w tym cukiernicze wypieki, a w naszej części Europy ok. XVI wieku postawiono na pączki czy faworki.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę