Reklama

Kobiece mleko nie tylko dla dzieci. Koncerny mają nowy hit biznesowy

Kobiece mleko nie jest już tylko i wyłącznie dla dzieci. Koncerny spożywcze odkryły prozdrowotne zalety kobiecego mleka.

Aktualizacja: 12.04.2019 21:42 Publikacja: 12.04.2019 17:34

Kobiece mleko nie tylko dla dzieci. Koncerny mają nowy hit biznesowy

Foto: Adobe Stock

ula

Najnowsze badania sugerują, że jeden składnik ludzkiego mleka może zapewnić korzyści zdrowotne zarówno dorosłym, jak i niemowlętom - informuje Bloomberg.

Światowe giganty chemiczne jak DowDuPont i BASF inwestują miliony w zwiększenie produkcji cukru znajdującego się naturalnie w mleku matki. Twórcy preparatów dla niemowląt, tacy jak Nestle, nie nadążają z produkcją wystarczającej ilości syntetycznego oligosacharydu - cukru, który nie ulega strawieniu. Rola oligosacharydów polega na odżywianiu flory bakteryjnej w układzie pokarmowym dziecka.

- Dlatego też dzieci karmione piersią lepiej się rozwijają niż karmione mieszanką - uważa Rachael Buck, która prowadzi badania nad oligosacharydami w Abbott Laboratories, producencie mieszanek specjalnych Similac.

Oligosacharydy wzmacniają układ odpornościowy dzieci, pomagając zwalczać infekcje i stany zapalne, wspomagając rozwój mózgu.

Koncerny doszły do wniosku, że te korzyści zdrowotne można przełożyć na nowych klientów i nowy potencjalny rynek: dorosłych. Według szacunków koncernu DuPont może być on wart nawet 1 mld dolarów.

Reklama
Reklama

"Dobre bakterie" mają być dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Problem jednak w tym, że koncerny chemiczne nie oferują prawdziwego składnika mleka kobiecego, ale jego syntetyczna wersję. Starają się stworzyć jak najbardziej "oryginalny" oligosacharyd, ale nadal jest on jednak sztucznym tworem.

Foto: Adobe Stock

Dlatego też niektórzy naukowcy pozostają mocno sceptyczni sceptyczni.

- Nigdy nie zakładaj, że dodanie składnika z mleka ludzkiego rzeczywiście sprawi, że sztuczna mieszanka będzie taka jak ludzkie mleko - powiedział agencji Bloomberga Steven Abrams, przewodniczący komisji ds. żywienia w Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej i profesor w Dell Medical School na Uniwersytecie Teksańskim.

Koncerny jednak się nie poddają i naukowcy badają ewentualne korzyści zdrowotne oligosacharydów w terapiach leczących zespół jelita drażliwego, alergie, a nawet starzejący się mózg.

DuPont zainwestował już 40 mln dolarów w badania i rozwój oraz produkcję oligosacharydów .

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama