Najnowsze badania sugerują, że jeden składnik ludzkiego mleka może zapewnić korzyści zdrowotne zarówno dorosłym, jak i niemowlętom - informuje Bloomberg.

Światowe giganty chemiczne jak DowDuPont i BASF inwestują miliony w zwiększenie produkcji cukru znajdującego się naturalnie w mleku matki. Twórcy preparatów dla niemowląt, tacy jak Nestle, nie nadążają z produkcją wystarczającej ilości syntetycznego oligosacharydu - cukru, który nie ulega strawieniu. Rola oligosacharydów polega na odżywianiu flory bakteryjnej w układzie pokarmowym dziecka.

- Dlatego też dzieci karmione piersią lepiej się rozwijają niż karmione mieszanką - uważa Rachael Buck, która prowadzi badania nad oligosacharydami w Abbott Laboratories, producencie mieszanek specjalnych Similac.

Oligosacharydy wzmacniają układ odpornościowy dzieci, pomagając zwalczać infekcje i stany zapalne, wspomagając rozwój mózgu.

Koncerny doszły do wniosku, że te korzyści zdrowotne można przełożyć na nowych klientów i nowy potencjalny rynek: dorosłych. Według szacunków koncernu DuPont może być on wart nawet 1 mld dolarów.

"Dobre bakterie" mają być dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Problem jednak w tym, że koncerny chemiczne nie oferują prawdziwego składnika mleka kobiecego, ale jego syntetyczna wersję. Starają się stworzyć jak najbardziej "oryginalny" oligosacharyd, ale nadal jest on jednak sztucznym tworem.

Adobe Stock

Dlatego też niektórzy naukowcy pozostają mocno sceptyczni sceptyczni.

- Nigdy nie zakładaj, że dodanie składnika z mleka ludzkiego rzeczywiście sprawi, że sztuczna mieszanka będzie taka jak ludzkie mleko - powiedział agencji Bloomberga Steven Abrams, przewodniczący komisji ds. żywienia w Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej i profesor w Dell Medical School na Uniwersytecie Teksańskim.

Koncerny jednak się nie poddają i naukowcy badają ewentualne korzyści zdrowotne oligosacharydów w terapiach leczących zespół jelita drażliwego, alergie, a nawet starzejący się mózg.

DuPont zainwestował już 40 mln dolarów w badania i rozwój oraz produkcję oligosacharydów .