Reklama
Rozwiń

Restauracje muszą informować o wszystkich składnikach dań. Dla bezpieczeństwa alergików

Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) poinformowała, że zmienia zalecenia w sprawie opisów dań w restauracjach. Chodzi o bezpieczeństwo klientów, którzy cierpią na alergie pokarmowe.

Aktualizacja: 08.05.2019 16:39 Publikacja: 08.05.2019 16:07

Restauracje muszą informować o wszystkich składnikach dań. Dla bezpieczeństwa alergików

Foto: Bloomberg

ula

FSA zaleca, by wszystkie restauracje podawały dokładną listę składników dań, które serwują- informuje BBC.

Dotychczas potrawy sprzedawane na wynos w restauracjach, na przykład sałatki lub kanapki -  nie musiały być dokładnie opisywane, z uwzględnieniem listy alergenów, które zwierają.Z założenia klient mógł zapytać osobę sprzedająca potrawę jaki jest jej dokładny skład.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement