Reklama
Rozwiń

Nestle wyprodukowało czekoladę bez cukru

Koncern Nestle znalazł sposób na robienie czekolady, bez konieczności dodawania do niej cukru. Jedynym, naturalnym cukrem w tej czekoladzie jest ten zawarty w kakao.

Aktualizacja: 16.07.2019 19:02 Publikacja: 16.07.2019 18:21

Nestle wyprodukowało czekoladę bez cukru

Foto: 123rf.com

ula

Zamiast cukru, firma wykorzystuje białą pulpę pokrywającą ziarna kakaowca. Do tej pory trafiała ona do śmieci, ale okazało się, że zawiera ona sporo cukru, który można wykorzystać. Nowa, odcukrzona czekolada, będzie zawierać 40 procent mniej cukru niż dotychczas - informuje agencja Bloomberga.

Jesienią tego roku w Japonii koncern rozpocznie sprzedaż batonów KitKat z 70 procent ciemnej czekolady, wytworzone zgodnie z nową recepturą. Batoniki nie będą zawierały żadnego dodatkowego cukru, poza tym z pulpy oblepiającej owoce kakaowca. Nowe batoniki będą zawierały 40 procent mniej cukru niż dotychczas.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni