Polska produkuje najwięcej drobiu w Unii

W roku 2014 zostaliśmy europejskim liderem. Sprzedajemy coraz więcej nie tylko w UE.

Publikacja: 14.01.2015 20:14

Produkcję drobiu napędza nasz rosnący apetyt. Jeszcze pięć lat temu przeciętny Polak zjadał niespełn

Produkcję drobiu napędza nasz rosnący apetyt. Jeszcze pięć lat temu przeciętny Polak zjadał niespełna 25 kg mięsa drobiowego. W 2014 r. było to 26,9 kg, a w 2015 r. spożycie może sięgnąć 27,2 kg.

Foto: Fotorzepa/Michał Walczak

– Biorąc pod uwagę wszystkie działające u nas zakłady w 2014 roku po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła w Polsce niemal 2,1 mln ton. Umożliwiło nam to awans na pierwsze miejsce w Unii Europejskiej – mówi „Rzeczpospolitej" Maciej Przyborski z Krajowej Rady Drobiarstwa.

Jeszcze w 2013 r. Polska zajmowała trzecie miejsce we Wspólnocie, za Francją i Wielką Brytanią. Trzy lata temu wyprzedzały nas także Włochy, Hiszpania i Niemcy. Tak duży awans był możliwy, ponieważ – w przeciwieństwie do krajów Europy Zachodniej – produkcja drobiu rosła w Polsce w szybkim tempie.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne