Reklama

Polska produkuje najwięcej drobiu w Unii

W roku 2014 zostaliśmy europejskim liderem. Sprzedajemy coraz więcej nie tylko w UE.

Publikacja: 14.01.2015 20:14

Produkcję drobiu napędza nasz rosnący apetyt. Jeszcze pięć lat temu przeciętny Polak zjadał niespełn

Produkcję drobiu napędza nasz rosnący apetyt. Jeszcze pięć lat temu przeciętny Polak zjadał niespełna 25 kg mięsa drobiowego. W 2014 r. było to 26,9 kg, a w 2015 r. spożycie może sięgnąć 27,2 kg.

Foto: Fotorzepa/Michał Walczak

– Biorąc pod uwagę wszystkie działające u nas zakłady w 2014 roku po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła w Polsce niemal 2,1 mln ton. Umożliwiło nam to awans na pierwsze miejsce w Unii Europejskiej – mówi „Rzeczpospolitej" Maciej Przyborski z Krajowej Rady Drobiarstwa.

Jeszcze w 2013 r. Polska zajmowała trzecie miejsce we Wspólnocie, za Francją i Wielką Brytanią. Trzy lata temu wyprzedzały nas także Włochy, Hiszpania i Niemcy. Tak duży awans był możliwy, ponieważ – w przeciwieństwie do krajów Europy Zachodniej – produkcja drobiu rosła w Polsce w szybkim tempie.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama