Codziennie owoce je blisko 90 proc. mieszkańców naszego kraju. Natomiast po warzywa każdego dnia sięga 82 proc. z nas – wynika z badania przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie sieci handlowej Intermarché.
- Cieszyć powinien fakt, że Polacy zdają sobie sprawę z tego, jak istotny wpływ na ich zdrowie ma odpowiednio zbilansowany jadłospis – komentuje Michał Kluczek, koordynator badania z Millward Brown.
Na czele rankingu najczęściej konsumowanych owoców w Polsce uplasowało się jabłko (77 proc. odpowiedzi). Najpopularniejszym warzywem okazał się natomiast pomidor (55 proc). Dla większość badanych ważne jest, aby owoce i warzywa pochodziły z krajowych upraw.
- Współpracujemy z polskimi dostawcami, co odpowiada na potrzeby konsumentów, bo aż 71 proc. z nich przy zakupie warzyw i owoców sprawdza, czy pochodzą z Polski – mówi Eliza Orepiuk-Szymura, szef Dyrekcji Komunikacji i Informacji Grupy Muszkieterów, która liczy obecnie 223 supermarketów Intermarché i 114 Bricomarché.
Najważniejszym kryterium, jakim kierują się Polacy przy zakupie warzyw i owoców, jest ich świeżość – wskazało na nią 96 proc. osób przepytanych przez Millward Brown. Ponad trzy czwarte respondentów twierdzi, że owoce i warzywa najczęściej kupuje w supermarketach. Sklepy osiedlowe wskazało 43 proc. ankietowanych, a targi 15 proc.