Reklama
Rozwiń

Nastolatek oślepł i ogłuchł przed niezdrową dietę

Frytki, chipsy, kiełbaski i wysoko przetworzone jedzenie powodem kalectwa 19-letniego Brytyjczyka.

Aktualizacja: 03.09.2019 16:43 Publikacja: 03.09.2019 16:21

Nastolatek oślepł i ogłuchł przed niezdrową dietę

Foto: Adobe Stock

O tym, że dieta złożona głównie z wysoko przetworzonego jedzenia jest niezdrowa dietetycy i lekarze przekonują od dawna i mają na to dowody. Mocnym dowodem jest też historia 19-letniego Brytyjczyka z Bristolu, który cierpi na ARFID (zaburzenie odżywania polegające na unikaniu lub ograniczaniu przyjmowania pokarmów). Wskutek zaburzenia nastolatek był w stanie odżywiać się tylko frytkami, chipsami, kiełbaskami oraz wysoko przetworzonym białym chlebem czy szynką.

Zaburzenie i wynikająca z niego dieta doprowadziły do sytuacji, w której już w wieku 14 lat nastolatek zaczął tracić słuch. To wtedy, jak donosi „The Independent" rodzina chłopca zauważyła, że coś jest zdecydowanie nie tak, aczkolwiek sygnały, w postaci nietkniętego lunchu zapakowanego do szkoły, były już wcześniej. Matka młodego mężczyzny zarzeka się w rozmowie z dziennikarzami dziennika, że robiła mu zdrowe posiłki, jednak ten ich po prostu nie jadł. Efektem tego było dalsze pogarszanie się słuchu i wzroku. Utrudnieniem w rozpoznaniu problemu była też prawidłowa waga chorego.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement