Reklama

Trudniej o wyższe marże w branży spożywczej

Kolejne przejęcia i fuzje, rekordowy eksport oraz rosnąca presja cenowa ze strony marketów – tego można się spodziewać w 2016 r.

Publikacja: 27.12.2015 21:00

Trudniej o wyższe marże w branży spożywczej

Foto: Bloomberg

– Dalsza konsolidacja branży spożywczej wydaje się oczywista, ponieważ większość jej segmentów pozostaje silnie rozdrobniona – mówi „Rzeczpospolitej" Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao.

Widać to szczególnie w przemysłach mięsnym i mleczarskim, gdzie nadal działa wiele małych i średnich firm. Dodatkowy bodźcem do decyzji o fuzjach i przejęciach mogą być topniejące marże.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa w Polsce mają wiele kłopotów. Ale stoi przed nimi ważna szansa
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Reklama
Reklama