W tym czasie wyeksportowaliśmy 145 tys. ton jaj w skorupkach. To o 9,8 proc. więcej niż w tym okresie przed rokiem – podaje Bank BGŻ BNP Paribas za Eurostatem. Eksport Holandii zmniejszył się wtedy o 13,5 proc. do 195,3 tys. ton.
Największymi odbiorcami polskich jaj byli Niemcy, gdzie w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. trafiło 27,7 proc. całkowitego ich eksportu. Sprzedaż do tego kraju w relacji rocznej zwiększył się o 38 proc.
Na Holandię przypadało 20,7 proc. eksportu jaj z Polski. Rok do roku był o 2 proc. niższy niż przed rokiem. Kolejnym znaczącym odbiorcą byli Włosi (13,5 proc.). W tym przypadku eksport był mniejszy niż przed rokiem o 14 proc.
Według danych Komisji Europejskie, w pierwszych dwóch tygodniach października 2016 r. średnia cena jaj konsumpcyjnych (w kategorii M i L) w UE wyniosła 112,46 EUR/100 kg i była o 2,5 proc. wyższa od notowanej we wrześniu tego roku. W porównaniu z sierpniem zwiększyła się natomiast o 8,4 proc.
W Polsce ceny jaj były stabilne. Kształtowały się na poziomie 129,50 EUR/100 kg. To o 0,5 proc. więcej niż we wrześniu i o 0,2 proc. mniej niż w sierpniu 2016 roku.