Polska drugim eksporterem jaj w Unii Europejskiej

W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. więcej jaj świeżych niż Polska sprzedała za granicę tylko Holandia.

Publikacja: 02.11.2016 14:27

Polska drugim eksporterem jaj w Unii Europejskiej

Foto: Bloomberg

W tym czasie wyeksportowaliśmy 145 tys. ton jaj w skorupkach. To o 9,8 proc. więcej niż w tym okresie przed rokiem – podaje Bank BGŻ BNP Paribas za Eurostatem. Eksport Holandii zmniejszył się wtedy o 13,5 proc. do 195,3 tys. ton.

Największymi odbiorcami polskich jaj byli Niemcy, gdzie w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. trafiło 27,7 proc. całkowitego ich eksportu. Sprzedaż do tego kraju w relacji rocznej zwiększył się o 38 proc.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Subskrybuj
gazeta
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem