GUS: w październiku najbardziej podrożało mleko

W październiku wobec września br. najbardziej podrożało w skupie mleko, więcej też płacono za żyto, pszenżyto i owies. Najbardziej spadły ceny kukurydzy. Natomiast w ciągu roku najwięcej wzrosły żywca wieprzowego - podał w poniedziałek Główny Urząd Statystyczny.

Publikacja: 21.11.2016 14:47

GUS: w październiku najbardziej podrożało mleko

Foto: 123RF

W październiku 2016 r. najbardziej spadły ceny kukurydzy wobec notowań z września br., tj. o 14,9 proc. Kosztowała ona średnio w skupie 45,28 zł/dt (za 100 kg). Pszenica potaniała o 0,3 proc., do poziomu 61,01 zł/dt, ale w odniesieniu do października 2015 r. ceny były niższe o 7,7 proc. Na targowiskach za 1 dt pszenicy płacono 73,61 zł, czyli mniej o 0,9 proc. niż we wrześniu br. i o 3,0 proc. mniej niż przed rokiem.

Za żyto w skupie płacono 51,27 zł/dt, tj. o 2,2 proc. więcej niż we wrześniu br., ale o 5,2 proc. mniej niż rok wcześniej. W obrocie targowiskowym ceny żyta wyniosły 58,62 zł/dt i były niższe w stosunku do poprzedniego miesiąca oraz w porównaniu do analogicznego okresu 2015 r. o 2,9 proc.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem