Drób sięga po kolejny rekord

Tanie mięso drobiowe z Polski zalewa rynek UE. Nasze firmy mają apetyt na więcej i na potęgę zwiększają produkcję.

Aktualizacja: 24.11.2016 20:40 Publikacja: 24.11.2016 19:37

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

O ponad 15 proc., do niemal 2750 tys. ton, zwiększy się produkcja drobiu w Polsce w 2016 roku – wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). To oznacza, że Polska utrzyma pierwsze miejsce wśród unijnych producentów tego mięsa, które zdobyła w 2014 r.

– Pozycja lidera nie jest zagrożona – mówi „Rzeczpospolitej" Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG). – Zawdzięczamy ją głównie kurczakom, w których produkcji zdecydowanie dominujemy w Unii Europejskiej. Ale umacniamy się również na rynku indyków. W 2017 r. mamy szanse, co potwierdza Komisja Europejska, awansować na pierwsze miejsce w unijnej produkcji mięsa indyczego – dodaje.

Pozostało 82% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę