Aktualizacja: 24.11.2016 20:40 Publikacja: 24.11.2016 19:37
2 zdjęcia
ZobaczFoto: Fotorzepa, Michał Walczak
O ponad 15 proc., do niemal 2750 tys. ton, zwiększy się produkcja drobiu w Polsce w 2016 roku – wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). To oznacza, że Polska utrzyma pierwsze miejsce wśród unijnych producentów tego mięsa, które zdobyła w 2014 r.
– Pozycja lidera nie jest zagrożona – mówi „Rzeczpospolitej" Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG). – Zawdzięczamy ją głównie kurczakom, w których produkcji zdecydowanie dominujemy w Unii Europejskiej. Ale umacniamy się również na rynku indyków. W 2017 r. mamy szanse, co potwierdza Komisja Europejska, awansować na pierwsze miejsce w unijnej produkcji mięsa indyczego – dodaje.
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Propozycja nowelizacji zasad handlu alkoholem rozczarowała wszystkich graczy na tym rynku. Ministerstwo Zdrowia...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas