Reklama
Rozwiń

Drób sięga po kolejny rekord

Tanie mięso drobiowe z Polski zalewa rynek UE. Nasze firmy mają apetyt na więcej i na potęgę zwiększają produkcję.

Aktualizacja: 24.11.2016 20:40 Publikacja: 24.11.2016 19:37

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

O ponad 15 proc., do niemal 2750 tys. ton, zwiększy się produkcja drobiu w Polsce w 2016 roku – wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). To oznacza, że Polska utrzyma pierwsze miejsce wśród unijnych producentów tego mięsa, które zdobyła w 2014 r.

– Pozycja lidera nie jest zagrożona – mówi „Rzeczpospolitej" Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG). – Zawdzięczamy ją głównie kurczakom, w których produkcji zdecydowanie dominujemy w Unii Europejskiej. Ale umacniamy się również na rynku indyków. W 2017 r. mamy szanse, co potwierdza Komisja Europejska, awansować na pierwsze miejsce w unijnej produkcji mięsa indyczego – dodaje.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement