Reklama

Wędzone wędliny jeszcze nie znikną

Producenci wędlin tradycyjnych będą mogli stosować dotychczasowe metody wędzenia także po 1 września, od kiedy miały obowiązywać bardziej restrykcyjne normy dot. poziomów zanieczyszczenia wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) - mówi PAP wiceminister Ewa Lech.

Aktualizacja: 29.03.2017 17:01 Publikacja: 29.03.2017 16:42

Wędzone wędliny jeszcze nie znikną

Foto: Fotorzepa, Jakub Ostalowski

Chodzi o benzopiren, benzantracen, benzofluoranten i chryzen w wędzonych wędlinach i rybach. Substancje te powstają podczas wędzenia metodami tradycyjnymi.

Trzy lata temu Komisja Europejska zgodziła się w przypadku Polski na przesunięcie terminu obowiązywania bardziej rygorystycznych norm wędzenia wędlin do końca sierpnia 2017 r. Zapowiedziała wówczas, że przyjrzy się sprawie.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama