Bakterie w mrożonych kawach znanych sieci

W trzech największych sieciach kawiarni w Wielkiej Brytanii – Costa Coffee, Starbucksie i Caffe Nero – wykryto bakterie kałowe.

Aktualizacja: 28.06.2017 11:06 Publikacja: 28.06.2017 10:31

Bakterie w mrożonych kawach znanych sieci

Foto: www.maxpixel.freegreatpicture.com

Sanepid dokonał na zlecenie BBC dogłębnego badania składników napojów oraz czystości lokali w popularnych kawiarniach na terenie Wielkiej Brytanii. Wyniki okazały się szokujące. Badacze wykryli różne ilości bakterii grupy coli w mrożonych kawach pochodzących z Costa Coffee, Starbucksa i Caffe Nero.

Najgorzej wypadła brytyjska sieć Costa Coffee, posiadająca w swojej ojczyźnie około 1800 kawiarni (łącznie na całym świecie ma blisko 3000 lokali). Aż siedem z dziesięciu próbek lodu używanego w kawach tej firmy okazało się być skażone bakterią kałową. W Starbucksie i Caffe Nero wynik ten był nieco niższy – bakterie wykryto tam w trzech próbkach na dziesięć.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników