Japonia czeka na polską żywność, otwarcie coraz bliżej

Rośnie unijny eksport żywności. Tymczasem już niedługo otworzy się przed producentami nowy rynek – Japonia.

Aktualizacja: 25.07.2017 19:54 Publikacja: 25.07.2017 19:25

Japonia czeka na polską żywność, otwarcie coraz bliżej

Foto: Bloomberg

W maju unijni producenci z branży rolno-spożywczej wysłali w świat o 9 proc. więcej żywności niż w maju poprzedniego roku – poinformowała Komisja Europejska. Eksport żywności w ciągu ostatnich 12 miesięcy (od czerwca 2016 do maja 2017), osiągnął pułap 131,8 mld euro, o 2,6 proc. więcej niż w poprzedzającym okresie.

UE wysłała w świat więcej wieprzowiny, ale największy wzrost zanotowano w eksporcie wina, żywności dla dzieci i mleka w proszku. Wzrósł eksport do USA, Rosji i Azji, zwłaszcza Chin, Hongkongu, Korei i Japonii.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników