Reklama

Japonia czeka na polską żywność, otwarcie coraz bliżej

Rośnie unijny eksport żywności. Tymczasem już niedługo otworzy się przed producentami nowy rynek – Japonia.

Aktualizacja: 25.07.2017 19:54 Publikacja: 25.07.2017 19:25

Japonia czeka na polską żywność, otwarcie coraz bliżej

Foto: Bloomberg

W maju unijni producenci z branży rolno-spożywczej wysłali w świat o 9 proc. więcej żywności niż w maju poprzedniego roku – poinformowała Komisja Europejska. Eksport żywności w ciągu ostatnich 12 miesięcy (od czerwca 2016 do maja 2017), osiągnął pułap 131,8 mld euro, o 2,6 proc. więcej niż w poprzedzającym okresie.

UE wysłała w świat więcej wieprzowiny, ale największy wzrost zanotowano w eksporcie wina, żywności dla dzieci i mleka w proszku. Wzrósł eksport do USA, Rosji i Azji, zwłaszcza Chin, Hongkongu, Korei i Japonii.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama