Reklama

Ceny cukru wsiadają na rollercoastera

Analitycy przewidują na koniec roku znaczne spadki cen cukru i wieprzowiny.

Publikacja: 12.10.2017 20:47

Ceny cukru wsiadają na rollercoastera

Foto: Flickr

Eksperci z banków: Credit Agricole, PKO BP, BGŻ BNP Paribas, BZ WBK i Alior, po raz trzeci już przedstawili w comiesięcznym rankingu prognozy cen surowców rolnych. To efekt cyklu zapoczątkowanego przez „Rzeczpospolitą".

Warto pamiętać, że przedstawione na grafice zwyżki i spadki cen odnoszą się do stanu z sierpnia. To najświeższe ceny podawane przez GUS. Stawki za wrzesień GUS przedstawi 20 października.

Wyjątkiem są tu jaja, których ceny na koniec września podało Ministerstwo Rolnictwa. Skoczyły one w wyniku ogólnoeuropejskiej afery z trującym środkiem fipronilem znalezionym w jajach w wielu krajach UE.

– W zestawieniu niższe mogą być ceny jajek, które, w wyniku wycofania dużej ilości skażonych jaj z rynku, od sierpnia wzrosły o ponad 20 proc. – mówi „Rzeczpospolitej" Wojciech Olejniczak, dyrektor Biura Agro w Alior Banku. Jego zdaniem był to krótki impuls, który stopniowo wygasa. Do końca roku ceny jeszcze spadną, ale pozostaną wyższe niż rok temu. Na wzrost cen mogą działać nadchodzące święta.

Reklama
Reklama

W centrum zainteresowania przemysłu spożywczego jest obecnie cukier – po dziesięciu latach w październiku Unia Europejska wycofała się z ograniczania produkcji tego surowca. Jak nieoficjalnie przyznają analitycy, prognozowanie jego cen stało się teraz wyzwaniem. Na koniec roku przewidywana jest nawet 10-proc. obniżka.

– Odbudowa światowych zapasów w połączeniu ze zniesieniem kwot cukrowych w UE w październiku sprzyja utrzymywaniu się jego cen w trendzie spadkowym – mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole.

Podobnie będą się kształtowały ceny wieprzowiny. Eksperci ze wszystkich pięciu banków zgodnie spodziewają się obniżek.

– Rynek wieprzowiny wszedł w spadkową fazę cyklu, co będzie działało w kierunku obniżenia cen mięsa – dodaje Jakub Olipra.

Jak tłumaczy Magdalena Kowalewska, analityk BGŻ BNP Paribas, spadek cen skupu trzody w Polsce oczekiwany jest ze względu na zniżki stawek w UE. Producenci mięsa z Unii odbudowali pogłowia trzody chlewnej, a przy tym mocno skurczył się eksport do Chin. W grę wchodzą także problemy krajowe.

– Ważnym czynnikiem, zagrożeniem dla rynku wieprzowiny, pozostaje afrykański pomór świń. Do 12 października w Polsce odnotowano 103 ogniska tej choroby – mówi Magdalena Kowalewska.

Reklama
Reklama

Spektakularne zwyżki cen mleka podczas letnich miesięcy budziły wręcz podejrzenia o spekulację. Wyścig ten spowolni, taniej jednak nie będzie – średnia prognoza przewiduje wzrost o 3 proc. na koniec roku.

Jak przyznaje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku Zachodnim WBK, producenci mleka nie będą mieli powodów do narzekań, a ewentualne dalsze spadki na giełdach światowych na początku października odbiją się na dynamice zwyżek na koniec 2017 r.

– Mimo odbudowy podaży mleka u jego głównych eksporterów utrzymujący się światowy popyt powinien przeciwdziałać znaczącym spadkom cen produktów mleczarskich na rynku globalnym – zgadza się Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. rynków rolnych BGŻ BNP Paribas. Spodziewa się on sezonowego wzrostu cen, ale spokojniejszego niż w ostatnich latach.

– Światowy rynek mleka znajduje się najprawdopodobniej na szczycie cyklu i w kolejnych miesiącach obserwowany będzie spadek cen produktów mlecznych, w szczególności masła – dodaje Jakub Olipra z Credit Agricole.

Przewidywane spadki cen drobiu o blisko 10 proc. na koniec roku ucieszą konsumentów. – Na niskim poziomie pozostaną ceny drobiu, ale naszym zdaniem, w IV kwartale będą one wyższe niż w analogicznej części ubiegłego roku – mówi Grzegorz Rykaczewski z BZ WBK.

Z kolei ceny bydła zachowują się bardzo spokojnie. W październiku zdaniem ekspertów niemal się nie zmienią, natomiast pod koniec roku ceny bydła, a co za tym idzie wołowiny, mogą wzrosnąć o 2,3 proc.

Reklama
Reklama

– Możliwy jest dalszy wzrost cen bydła wspomagany zwiększającym się eksportem z UE oraz dobrą sytuacją w mleczarstwie, która wpływa na ograniczenie wzrostu ubojów w krajach Wspólnoty – zauważa Mariusz Dziwulski, ekspert PKO BP.

Ceny kukurydzy spadną, ale będą wyższe niż w ub.r. – Niekorzystne warunki pogodowe ujemnie wpłyną na wielkość zbiorów i spowodują wzrost cen kukurydzy w porównaniu z poprzednim sezonem – tłumaczy Wojciech Olejniczak z Alior Banku.

Na koniec dobra wiadomość: ogólnie ceny żywności na świecie powinny spaść. Wszyscy eksperci zgodnie wskazują tu na obniżenie indeksu FAO (Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa).

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama