Reklama

Ubój rytualny daje zarobić na eksporcie

Głównym rynkiem zbytu dla polskiej wołowiny pozostaje Unia Europejska. Rośnie opłacalność eksportu do Izraela, niedługo rynek otworzy Turcja.

Aktualizacja: 17.10.2017 09:18 Publikacja: 16.10.2017 20:13

Ważne dla eksportu polskiej wołowiny jest planowane na przyszły rok ponowne otwarcie tureckiego rynk

Ważne dla eksportu polskiej wołowiny jest planowane na przyszły rok ponowne otwarcie tureckiego rynku.

Foto: materiały prasowe

Głównym rynkiem zbytu dla polskiej wołowiny pozostaje Unia Europejska, rośnie jednak rola krajów trzecich, jak Izrael. W przyszłym roku rynek dla dużych ilości polskiego mięsa otworzy Turcja.

Od początku roku do lipca wolumen nieprzetworzonego mięsa wołowego zwiększył się o 6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Ministerstwo Finansów wylicza, że w tym czasie wysłaliśmy za granicę 222 tys. ton polskiej wołowiny, na czym polscy producenci zarobili 742 mln euro, o 8 proc. więcej niż przed rokiem. Przy tak spokojnym rozwoju eksportu w całości uwagę zwraca skok sprzedaży mięsa mrożonego. Ten przekroczył właśnie 50 tys. ton (do lipca) i w porównaniu z siedmioma miesiącami ubiegłego roku skoczył aż o 23 proc.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama