Reklama

Polska potentatem przetwórstwa: Ryby płyną z Polski

Importujemy surowiec, by go przerobić i wysłać dalej z zyskiem.

Aktualizacja: 06.11.2017 06:24 Publikacja: 05.11.2017 18:01

Polska potentatem przetwórstwa: Ryby płyną z Polski

Foto: 123RF

Polscy rybacy złowili w ubiegłym roku o jedną czwartą mniej dorszy, spadły też połowy szprotów, jemy wciąż mniej więcej tyle samo ryb, a jednak branża rybna się rozwija dzięki eksportowi. Polskie firmy, które potrzebne im ryby sprowadzają z zagranicy, konsolidują się i – przynajmniej część z nich – liczy zyski.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej handel zagraniczny pobił w ubiegłym roku rekord, na co wpłynęły też wysokie ceny ryb na świecie. Eksport wzrósł o 8 proc., do 476 tys. ton, i o 13,5 proc. pod względem wartości, do 1,8 mld euro.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama