Jak zamówić wino w restauracji? O tych zasadach warto pamiętać

Zamawianie wina w restauracjach bywa kłopotliwe i warto znać podstawowe zasady savoir-vivre'u, które przydadzą się na kolacji służbowej czy obiedzie rodzinnym.

Publikacja: 02.12.2019 08:17

Jak zamówić wino w restauracji? O tych zasadach warto pamiętać

Foto: AdobeStock

Jak zamawiać wino w restauracji? Okazuje się, że to wcale nie takie proste, jak się wydaje - wybór w karcie win potrafi być ogromny, nazwy skomplikowane i obco brzmiące, a podczas zamawiania łatwo popełnić faux pas. Business Insider Polska przygotował zestaw podstawowych zasad savoir-vivre'u, które pomogą nam wybrnąć z tej sytuacji w czasie oficjalnego obiadu firmowego czy wyjścia do restauracji z rodziną. 

Po pierwsze, na stole możemy zastać na wstępie kilka rodzajów kieliszków, nie musimy się jednak obawiać, jeśli nie wiemy, który pasuje do danego wina. O to zadba kelner i po złożeniu zamówienia, zostawi na stole wyłącznie te, których potrzebujemy. 

Po drugie, kłopoty mogą pojawić się przy wybieraniu odpowiedniego wina do dania. Z reguły białe wino najlepiej pasuje do białych mięs i ryb, a czerwone do czerwonych mięs. Jeśli jednak mamy wątpliwości, możemy poradzić się obsługi, która powinna w tym względzie pomóc. 

 

I kolejna kwestia, która powinna uspokoić laików - wcale nie wymagane jest od każdego klienta, by potrafił wymówić skomplikowane nazwy win zagranicznego pochodzenia. Jeśli nie władamy płynnie językiem francuskim czy portugalskim, wystarczy dyskretnie pokazać obsłudze na karcie win, o który trunek nam chodzi, a - zgodnie z zasadami savoir-vivre'u - kelner powinien sam wymówić prawidłowo nazwę, by upewnić się, że to wino chcemy zamówić. 

Jak zamawiać wino w restauracji? Okazuje się, że to wcale nie takie proste, jak się wydaje - wybór w karcie win potrafi być ogromny, nazwy skomplikowane i obco brzmiące, a podczas zamawiania łatwo popełnić faux pas. Business Insider Polska przygotował zestaw podstawowych zasad savoir-vivre'u, które pomogą nam wybrnąć z tej sytuacji w czasie oficjalnego obiadu firmowego czy wyjścia do restauracji z rodziną. 

Po pierwsze, na stole możemy zastać na wstępie kilka rodzajów kieliszków, nie musimy się jednak obawiać, jeśli nie wiemy, który pasuje do danego wina. O to zadba kelner i po złożeniu zamówienia, zostawi na stole wyłącznie te, których potrzebujemy. 

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Ponure prognozy dla rumu. Zagrożone zbiory cukru na Kubie
Przemysł spożywczy
Jean-Christophe Coutures, Stock Spirits Group: Chcemy najpierw urosnąć w Europie
Przemysł spożywczy
Kosztowna wpadka w Subwayu. Kobieta zapłaciła blisko 30 tys. zł za kanapkę
Przemysł spożywczy
Cukru nie zabraknie, ale nie ma co liczyć, że szybko stanieje
Przemysł spożywczy
Mniej wina na świecie. Francja znów liderem
Materiał Promocyjny
Jakie technologie czy też narzędzia wspierają transformację cyfrową biznesu?