Wielka kariera ziemniaka

Święta szynka, błogosławiony baleron, boczek wyniesiony na obrusy, beatyfikowana kiełbasa, świątobliwy pasztet, konsekrowana polędwica, gloryfikowana sztufada odbierają hołd przy świątecznych stołach. Dla kartofla to za wysokie progi.

Publikacja: 30.12.2015 14:12

„Jedzący kartofle II”, Vincent van Gogh

„Jedzący kartofle II”, Vincent van Gogh

Foto: Wikipedia

Ugotować kartofle w łupinie, obrać, pokrajać w talarki, położyć na smalcu rozgrzanym na patelni; jaja wybić, roznęcić ze śmietaną, osolić, wylać na kartofle, smażyć razem do złotego koloru z dwóch stron, wymieszać z siekanym szczypiorkiem, podawać do zsiadłego mleka. Czy to w ogóle może konkurować z jakimkolwiek mięsiwem?

Szczwany konkwistador Francisco Pizarro, pogromca imperium Inków, stanąwszy przed jego władcą Atahualpą, nie zażądał dla swoich wygłodniałych ludzi sycących kartofli, czym mógłby uratować wiele istnień. Zażądał złota, czym wiele istnień wytracił.

Pozostało 95% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Plus Minus
Tomasz P. Terlikowski: Adwentowe zwolnienie tempa
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Plus Minus
„Ilustrownik. Przewodnik po sztuce malarskiej": Złoto na palecie, czerń na płótnie
Plus Minus
„Indiana Jones and the Great Circle”: Indiana Jones wiecznie młody
Plus Minus
„Lekcja gry na pianinie”: Duchy zmarłych przodków
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Plus Minus
„Odwilż”: Handel ludźmi nad Odrą