Aktualizacja: 30.12.2015 14:12 Publikacja: 30.12.2015 14:12
„Jedzący kartofle II”, Vincent van Gogh
Foto: Wikipedia
Ugotować kartofle w łupinie, obrać, pokrajać w talarki, położyć na smalcu rozgrzanym na patelni; jaja wybić, roznęcić ze śmietaną, osolić, wylać na kartofle, smażyć razem do złotego koloru z dwóch stron, wymieszać z siekanym szczypiorkiem, podawać do zsiadłego mleka. Czy to w ogóle może konkurować z jakimkolwiek mięsiwem?
Szczwany konkwistador Francisco Pizarro, pogromca imperium Inków, stanąwszy przed jego władcą Atahualpą, nie zażądał dla swoich wygłodniałych ludzi sycących kartofli, czym mógłby uratować wiele istnień. Zażądał złota, czym wiele istnień wytracił.
Książka szkockiego pisarza, poety i redaktora R. T. Andersona przypomina przepisy sprzed 200 lat i pokazuje, co...
Serialowa Polska kryminałem stoi. „Langer” przypomina jednak, że nie wszystkie produkcje są udane.
Lato tego roku nie jest w Polsce uciążliwe, ale na świecie będzie coraz bardziej gorąco i sucho. Potwierdza to „...
Gdy w 2021 r. talibowie wrócili do władzy w Afganistanie, Åsne Seierstad poczuła, że nie ma wyboru – musi tam wr...
„Co z tobą?” to gra inspirowana znanym w Polsce teleturniejem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas