Reklama

Majonez, pralka i scyzoryki

Książka Rafała Jurkowskiego to zestaw ponad 30 historii dotyczących Kielc, głównie z XX wieku. Inne pozycje z tej serii opowiadają m.in. o Ukrainie, Dolnym Śląsku, Ziemi Kłodzkiej i Słupsku.

Aktualizacja: 20.03.2022 15:33 Publikacja: 18.03.2022 17:00

Majonez, pralka i scyzoryki

Foto: materiały prasowe

Z „Sekretów Kielc" dowiadujemy się, w jakich okolicznościach w 1959 r. ruszyła produkcja kulinarnego symbolu tego miasta – majonezu. Recepturę z sekretnymi proporcjami żółtek jaj znaleziono przypadkowo w księgarni przy głównym deptaku na ulicy Sienkiewicza.

O kieleckim majonezie słyszał prawie każdy, mniej osób wie, że także w latach 50. w Kielcach wyprodukowano pierwsze egzemplarze pralki wirnikowej Frania. Na łamach ówczesnej prasy jedna z czytelniczek dziękowała twórcom za to, że frania nie uszkodziła jej bielizny. Właśnie wycinki z dawnych gazet, w tym ogłoszenia i listy, są atutem książki. Dużo miejsca autor poświęcił dworcowi PKS nazywanemu, ze względu na kształt budynku, talerzem marsjańskim lub autobusowym UFO. Kolejne rozdziały dotyczą epidemii tyfusu, która szalała w Kielcach sto lat temu, oraz produkcji noży, która sprawiła, że na kielczan mówi się „scyzoryki".

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
„Żar”: Chęć bycia silniejszym
Plus Minus
„EA Sports FC 26”: Skazani na piłkarski sukces
Plus Minus
„The Critic”: W teatrze zbrodni
Plus Minus
„Dzikość”: Emocje w parku narodowym
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Prof. Przemysław Czapliński: Opór wobec siły pieniądza
Reklama
Reklama