Zespół badaczy z Virginia Institute of Technology opracował baterię wielokrotnego napełniania, która działa na cukier i i jest na tyle wydajna, że może zastąpić tradycyjne źródła zasilania. Jest do tego tańsza i biodegradowalna. Prof Y. H. Percival Zhang i Zhiguang Zhu opisują swój wynalazek z najnowszym numerze magazynu „Nature Communications".
— Cukier jest idealnym naturalnym związkiem do magazynowania energii — powiedział prof. Zhang. — Logiczne więc, że staramy się wykorzystać tę naturalną zdolność do produkcji baterii przyjaznych dla środowiska naturalnego. Wiemy już, jak uwolnić wszystkie ładunki elektronów przechowywanych w roztworze cukru z zastosowaniem kaskady enzymatycznej, powoli - krok po kroku.
W samej tylko Ameryce każdego roku miliony toksycznych akumulatorów trafiają na wysypiska śmieci. Stwarzają zagrożenie zarówno dla środowiska i zdrowia ludzkiego. Cukrowe baterie mogą pomóc zlikwidować setki tysięcy ton odpadów.
Naukowcy oceniają że ich wynalazek już za trzy lata może trafić do seryjnej produkcji i zasilać miliony telefonów komórkowych, tabletów i innych elektronicznych gadżetów, które wymagają coraz większej ilości energii.
Zastosowanie cukru do zasilania urządzeń elektronicznych nadaje jednemu z najbardziej nośnych haseł reklamowych przedwojennej Polski „cukier krzepi" dosłownego znaczenia. Czy autor sloganu- pisarz Melchior Wańkowicz mógł to przewidzieć?