Energia z cukru wzięta

Cukier nie tylko krzepi ale może być świetnym źródłem energii dla smartfonów tabletów i innych urządzeń — twierdzą amerykańscy badacze.

Publikacja: 22.01.2014 07:40

Y. H. Percival Zhang (po prawej) i Zhiguang Zhu oraz ich cukrowa bateria

Y. H. Percival Zhang (po prawej) i Zhiguang Zhu oraz ich cukrowa bateria

Foto: materiały prasowe

Zespół badaczy z Virginia Institute of Technology opracował baterię wielokrotnego napełniania, która działa na cukier i i jest na tyle wydajna, że może zastąpić tradycyjne źródła zasilania. Jest do tego tańsza i biodegradowalna. Prof Y. H. Percival Zhang i Zhiguang Zhu opisują swój wynalazek z najnowszym numerze magazynu „Nature Communications".

— Cukier jest idealnym naturalnym związkiem do magazynowania energii — powiedział prof. Zhang. — Logiczne więc, że staramy się wykorzystać tę naturalną zdolność do produkcji baterii przyjaznych dla środowiska naturalnego. Wiemy już, jak uwolnić wszystkie ładunki elektronów przechowywanych w roztworze cukru z zastosowaniem kaskady enzymatycznej, powoli - krok po kroku.

W samej tylko Ameryce każdego roku miliony toksycznych akumulatorów trafiają na wysypiska śmieci. Stwarzają zagrożenie zarówno dla środowiska i zdrowia ludzkiego. Cukrowe baterie mogą pomóc zlikwidować setki tysięcy ton odpadów.

Naukowcy oceniają że ich wynalazek już za trzy lata może trafić do seryjnej produkcji i zasilać miliony telefonów komórkowych, tabletów i innych elektronicznych gadżetów, które wymagają coraz większej ilości energii.

Zastosowanie cukru do zasilania urządzeń elektronicznych nadaje jednemu z najbardziej nośnych haseł reklamowych przedwojennej Polski „cukier krzepi" dosłownego znaczenia. Czy autor sloganu- pisarz Melchior Wańkowicz mógł to przewidzieć?

Zespół badaczy z Virginia Institute of Technology opracował baterię wielokrotnego napełniania, która działa na cukier i i jest na tyle wydajna, że może zastąpić tradycyjne źródła zasilania. Jest do tego tańsza i biodegradowalna. Prof Y. H. Percival Zhang i Zhiguang Zhu opisują swój wynalazek z najnowszym numerze magazynu „Nature Communications".

— Cukier jest idealnym naturalnym związkiem do magazynowania energii — powiedział prof. Zhang. — Logiczne więc, że staramy się wykorzystać tę naturalną zdolność do produkcji baterii przyjaznych dla środowiska naturalnego. Wiemy już, jak uwolnić wszystkie ładunki elektronów przechowywanych w roztworze cukru z zastosowaniem kaskady enzymatycznej, powoli - krok po kroku.

Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska