Reklama

Dobra sztuczna whisky

Ocieplenie klimatu doprowadzi do tego, że tradycyjną whisky zastąpi trunek molekularny.

Aktualizacja: 08.08.2019 17:37 Publikacja: 08.08.2019 17:27

Dobra sztuczna whisky

Foto: Adobe Stock

„Temperatura zmienia się, a to zjawisko wpływa na produkcję rolną" – ostrzega dr Deepak Ray z University of Minnesota w artykule opublikowanym na łamach „Plos One".

Chodzi zwłaszcza o zboża. Dr Ray – wraz z zespołem – doszedł do tego wniosku po sporządzeniu statystycznego modelu, który posłużył do studiowania zmian w produkcji pszenicy, jęczmienia i żyta. Badacze porównywali zmiany temperatur na przestrzeni wielu lat i wpływ tych wahań na produkcję rolną. Produkcja w skali świata spada, za co odpowiedzialny jest wzrost temperatur zimą, gdy dochodzi do roztopienia pokrywy śnieżnej, co powoduje oblodzenie, a tym samym uszkodzenie upraw.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska
Reklama
Reklama