Dobra sztuczna whisky

Ocieplenie klimatu doprowadzi do tego, że tradycyjną whisky zastąpi trunek molekularny.

Aktualizacja: 08.08.2019 17:37 Publikacja: 08.08.2019 17:27

Dobra sztuczna whisky

Foto: Adobe Stock

„Temperatura zmienia się, a to zjawisko wpływa na produkcję rolną" – ostrzega dr Deepak Ray z University of Minnesota w artykule opublikowanym na łamach „Plos One".

Chodzi zwłaszcza o zboża. Dr Ray – wraz z zespołem – doszedł do tego wniosku po sporządzeniu statystycznego modelu, który posłużył do studiowania zmian w produkcji pszenicy, jęczmienia i żyta. Badacze porównywali zmiany temperatur na przestrzeni wielu lat i wpływ tych wahań na produkcję rolną. Produkcja w skali świata spada, za co odpowiedzialny jest wzrost temperatur zimą, gdy dochodzi do roztopienia pokrywy śnieżnej, co powoduje oblodzenie, a tym samym uszkodzenie upraw.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Materiał partnera
Technologie kwantowe: nauka tworzy szanse dla gospodarki
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji