Dobra sztuczna whisky

Ocieplenie klimatu doprowadzi do tego, że tradycyjną whisky zastąpi trunek molekularny.

Aktualizacja: 08.08.2019 17:37 Publikacja: 08.08.2019 17:27

Dobra sztuczna whisky

Foto: Adobe Stock

„Temperatura zmienia się, a to zjawisko wpływa na produkcję rolną" – ostrzega dr Deepak Ray z University of Minnesota w artykule opublikowanym na łamach „Plos One".

Chodzi zwłaszcza o zboża. Dr Ray – wraz z zespołem – doszedł do tego wniosku po sporządzeniu statystycznego modelu, który posłużył do studiowania zmian w produkcji pszenicy, jęczmienia i żyta. Badacze porównywali zmiany temperatur na przestrzeni wielu lat i wpływ tych wahań na produkcję rolną. Produkcja w skali świata spada, za co odpowiedzialny jest wzrost temperatur zimą, gdy dochodzi do roztopienia pokrywy śnieżnej, co powoduje oblodzenie, a tym samym uszkodzenie upraw.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont