Jak uwarzyć piwo z czerstwego chleba

Z czerstwego chleba, podobnie jak z ziarna zbożowego, można warzyć piwo.

Aktualizacja: 23.12.2017 11:11 Publikacja: 22.12.2017 23:01

Naukowe badanie piwa staje się codziennością.

Naukowe badanie piwa staje się codziennością.

Foto: Adobe Stock

Aby zredukować marnotrawstwo pieczywa, angielski browar Wold Top w Yorkshire wytwarza gamę piw (dwie odmiany lagera, pale ale, India pale ale), częściowo zastępując słód jęczmienny czerstwymi wypiekami. Każdego dnia tony niezjedzonego, niesprzedanego pieczywa trafiają na śmietniki. W Wielkiej Brytanii niemal połowa (44 proc., 900 tys. ton rocznie) pieczywa produkowanego w całym kraju staje się odpadami.

Browar Wold Top opracował technologię wykorzystywania pieczywa odpadowego z miejscowej wytwórni sandwiczy. Robione tam kanapki składają się tylko z miękiszu chlebowego, skórka jest odrzucana. Właśnie ten odrzut wykorzystuje browar oprócz tradycyjnych składników: wody, drożdży, chmielu. Piwo chlebowe nazwano toast ale.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Nauka
Dlaczego koty są rude? Naukowcy w końcu rozwiązali zagadkę DNA
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia