Aktualizacja: 23.12.2017 11:11 Publikacja: 22.12.2017 23:01
Naukowe badanie piwa staje się codziennością.
Foto: Adobe Stock
Aby zredukować marnotrawstwo pieczywa, angielski browar Wold Top w Yorkshire wytwarza gamę piw (dwie odmiany lagera, pale ale, India pale ale), częściowo zastępując słód jęczmienny czerstwymi wypiekami. Każdego dnia tony niezjedzonego, niesprzedanego pieczywa trafiają na śmietniki. W Wielkiej Brytanii niemal połowa (44 proc., 900 tys. ton rocznie) pieczywa produkowanego w całym kraju staje się odpadami.
Browar Wold Top opracował technologię wykorzystywania pieczywa odpadowego z miejscowej wytwórni sandwiczy. Robione tam kanapki składają się tylko z miękiszu chlebowego, skórka jest odrzucana. Właśnie ten odrzut wykorzystuje browar oprócz tradycyjnych składników: wody, drożdży, chmielu. Piwo chlebowe nazwano toast ale.
Naukowcy od wielu lat zastanawiali się, z czego wynika charakterystyczny rudy kolor sierści kotów i dlaczego zaz...
Badania opinii publicznej pozwalają poznać nastroje społeczne. Jednak kluczem do analizy i zrozumienia przekonań...
Jak sprawić, by budżet obywatelski był istotnie obywatelski? Warszawscy informatycy znaleźli na to sposób. Oprac...
Najnowsze badanie lodowców zachodniej Antarktydy ujawniło ciekawe zjawisko. Odkryto, że szybko płynący lodowiec...
Wieloletnie badania szpaków wspaniałych w Afryce udowodniły, że ptaki te tworzą długotrwałe więzi społeczne bard...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas