[b]Rz: Kiedy będziemy mogli jeść steki ze sklonowanych zwierząt?[/b]
[b]Vittorio Silano:[/b] To będzie zależało od tego, gdzie będziemy mieszkać. Stosunek do klonowania wygląda inaczej w różnych częściach świata. Wydaje się, że Stany Zjednoczone są bliżej takiej możliwości.
[b]A Europa?[/b]
Z czysto technologicznego punktu widzenia moglibyśmy jeść mięso klonowanych zwierząt już za pięć lat. Ale nie ma woli politycznej, aby dopuścić je na rynek (Parlament UE jest przeciw klonom – red.). Trzeba zaznaczyć, że jeśliby do tego doszło, będziemy jedli mięso potomstwa zwierząt klonowanych, a więc zwierzęta pochodzące z normalnego rozrodu. Sytuacja, że będziemy spożywali klony, jest mało prawdopodobna. Na razie zrobiliśmy pierwszy krok ku temu, tj. wydaliśmy opinię.
[b]Wynika z niej, że spożywanie mięsa i mleka klonowanych zwierząt jest raczej bezpieczne. Dlaczego raczej?[/b]