Na świecie powstaje coraz więcej odsalarni morskiej wody

Zasoby wody pitnej są za małe, coraz więcej państw sięga po odsoloną

Publikacja: 29.05.2012 00:30

akich odsalarni jak ta w Dubaju powstaje coraz więcej. Najnowsze budowane są w Chinach, Iranie i Izr

akich odsalarni jak ta w Dubaju powstaje coraz więcej. Najnowsze budowane są w Chinach, Iranie i Izraelu.

Foto: Corbis

Iran rozpoczął budowę odsalarni nad Morzem Kaspijskim, woda będzie tłoczona rurociągiem długości 150 km, poprowadzonym przez pasmo górskie Elbrus, do 200-tysięcznego miasta Semnan.

Już w tym roku rozpocznie pracę chińska odsalarnia nad Morzem Żółtym, rurociąg długości 230 km poprowadzi ją do Pekinu.

Dziś w 150 państwach pracują odsalarnie różnej wielkości. Na całym świecie dziennie odsalarnie produkują 66,5 mln metrów sześciennych słodkiej wody, o blisko 9 proc. więcej niż dwa lata temu. Według danych Global Water Intelligence nad morzami ulokowanych jest około 16 tys. instalacji odsalających, o 5 proc. więcej niż przed dwoma laty.

Jedyne wyjście

Nowe inwestycje tego typu wciąż są projektowane, ponieważ jest to cywilizacyjna konieczność. Populacja Ziemi przekroczyła już 7 mld ludzi, wraz z rozwojem przemysłu, rolnictwa i poziomu higieny statystyczny mieszkaniec planety zużywa coraz więcej słodkiej wody. Coraz więcej ludzi zamieszkuje na wybrzeżach, gdzie zasoby wód gruntowych, rzecznych itp. są niewielkie. Okresy bez opadów są coraz częstsze i dłuższe w wielu regionach. W tej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z odsolonej wody morskiej. Na Bliskim Wschodzie i w regionie Karaibów stało się to koniecznością już wiele lat temu. W Izraelu w 2015 roku odsolona woda zaspokoi 60 proc. zapotrzebowania, a w połowie stulecia całość. W tej dekadzie w Kaliforni zbudowanych zostanie 20 odsalarni, inwestycje na podobną skalę planowane są na Florydzie.

Pod względem technologicznym odsalanie słonej wody nie jest procesem skomplikowanym, lecz energochłonnym, a zatem kosztownym. Litr morskiej wody zawiera przeciętnie 35 gramów różnych soli. Według norm Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) woda jest przydatna do celów spożywczych, jeżeli zawartość soli w litrze nie przekracza 0,5 g. Współczesna technologia umożliwia osiągnięcie takiego poziomu.

Dotychczas najbardziej rozpowszechnione było wielostopniowe destylowanie z wykorzystaniem gorącej pary – produktu ubocznego w elektrowniach na paliwa kopalne, dlatego odsalarnie na Bliskim Wschodzie, gdzie elektrownie zasilane są ropą, stosują tę technologię.

Strategiczny płyn

Metoda odwróconej osmozy zaczyna wypierać destylację. Wprawdzie jest ona znana od dawna, a stosujące ją odsalarnie były nawet tańsze w budowie, ale ich eksploatacja była bardziej kosztowna. Dopiero po stworzeniu trwałych i wydajnych błon filtracyjnych metoda stała się atrakcyjna także pod względem finansowym.

Będąca na ukończeniu chińska odsalarnia nad Morzem Żółtym będzie pracowała w oparciu o technologię odwróconej osmozy, udoskonaloną przez kanadyjską firmę Saltworks Technologies. Jej inżynierowie zapewniają, że uzyskanie jednego metra sześciennego słodkiej wody wymaga zużycia 1 kWh zamiast 3,7 kWh – jak się dzieje w istniejących już odsalarniach wykorzystujących odwróconą osmozę.

Osmoza w naturze polega na przenikaniu wody przez błonę komórkową z roztworu o stężeniu mniejszym do roztworu o stężeniu większym. W technologii oczyszczania wody zachodzi zjawisko odwrotne, roztwór o stężeniu większym, woda słona, przeciskany jest przez błonę technologiczną, w ten sposób oczyszcza się i staje się roztworem o stężeniu mniejszym niż woda morska.

Pomaga słońce

Odsalarnię wody zasilaną energią słoneczną skonstruowali naukowcy z Uniwersytetu Ben Guriona w Ber Szewie w Izraelu. Dzięki temu na pustyni Negew w Dolinie Arawa na południe od Morza Martwego w ramach projektu Josefowitz Oasis Project powstała sztuczna oaza. Technologia pozwoli na rozwój upraw tam, gdzie dzisiaj jest pustynia. Membrany filtrują zasoloną wodę, która lokalnie występuje na pustyni Negew. Dzięki zastosowaniu gęstych membran woda jest dobrej jakości.

Woda pochodząca z odsalarni, niezależnie od tego, jaką metodą jest uzyskiwana, pozbawiona jest podstawowych składników, dlatego trzeba ją remineralizować.    —kru

masz pytanie, wyślij e-mail do autora

k.kowalski@rp.pl

Iran rozpoczął budowę odsalarni nad Morzem Kaspijskim, woda będzie tłoczona rurociągiem długości 150 km, poprowadzonym przez pasmo górskie Elbrus, do 200-tysięcznego miasta Semnan.

Już w tym roku rozpocznie pracę chińska odsalarnia nad Morzem Żółtym, rurociąg długości 230 km poprowadzi ją do Pekinu.

Pozostało 92% artykułu
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi