Tomasz Kopyra: Miłośnicy chmielu nie są lojalni

Konsumenci piwa wciąż szukają nowych wrażeń. W samym ubiegłym roku pojawiło się na naszym rynku 1600 nowych piw – mówi Tomasz Kopyra, międzynarodowy sędzia piwny, znawca browarów rzemieślniczych i bloger.

Aktualizacja: 05.08.2018 17:33 Publikacja: 05.08.2018 00:01

Tomasz Kopyra, międzynarodowy sędzia piwny

Tomasz Kopyra, międzynarodowy sędzia piwny

Foto: materiały prasowe

Rzeczpospolita: W coraz większej liczbie polskich sklepów można znaleźć półkę z dobrym piwem. Po oczach biją z niej napisy: piwo kraftowe, piwo rzemieślnicze. Co tak naprawdę znaczą te określenia?

Tomasz Kopyra: Kraft, pisany przez „k", to termin, który właściwie to ja w Polsce ukułem, by odróżnić piwo kraftowe od rzemieślniczego. Ten termin oczywiście wywodzi się od „craft beer", co po angielsku oznacza po prostu piwo rzemieślnicze.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji
Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie
Kultura
Łazienki Królewskie w Warszawie: długa majówka
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem