Tomasz Kopyra: Miłośnicy chmielu nie są lojalni

Konsumenci piwa wciąż szukają nowych wrażeń. W samym ubiegłym roku pojawiło się na naszym rynku 1600 nowych piw – mówi Tomasz Kopyra, międzynarodowy sędzia piwny, znawca browarów rzemieślniczych i bloger.

Aktualizacja: 05.08.2018 17:33 Publikacja: 05.08.2018 00:01

Tomasz Kopyra, międzynarodowy sędzia piwny

Tomasz Kopyra, międzynarodowy sędzia piwny

Foto: materiały prasowe

Rzeczpospolita: W coraz większej liczbie polskich sklepów można znaleźć półkę z dobrym piwem. Po oczach biją z niej napisy: piwo kraftowe, piwo rzemieślnicze. Co tak naprawdę znaczą te określenia?

Tomasz Kopyra: Kraft, pisany przez „k", to termin, który właściwie to ja w Polsce ukułem, by odróżnić piwo kraftowe od rzemieślniczego. Ten termin oczywiście wywodzi się od „craft beer", co po angielsku oznacza po prostu piwo rzemieślnicze.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Kultura
Hockney, Cézanne, Niki de Saint Phalle i Cartier. Wakacyjne wystawy w Europie
Kultura
Polka wygrała Międzynarodowe Biennale Plakatu w Warszawie. Plakat ma być skuteczny
Kultura
Kendrick Lamar i 50 Cent na PGE Narodowym. Czy przeniosą rapową wojnę do Polski?
Patronat Rzeczpospolitej
Gala 50. Nagrody Oskara Kolberga już 9 lipca w Zamku Królewskim w Warszawie
Kultura
Biblioteka Książąt Czartoryskich w Krakowie przejdzie gruntowne zmiany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama