V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2019 to całodniowa rywalizacja dwuosobowych i wyselekcjonowanych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski – renomowanego konkursu, który cieszy się uznaniem wśród profesjonalnych kucharzy.
W rywalizacji wezmą udział wybitni reprezentanci hoteli i restauracji z całej Polski. – Nasz konkurs na stałe wpisał się w kalendarz branży kulinarnej. Każdego roku poprzeczka jest zawieszona bardzo wysoko, a dwuosobowe zespoły prezentują najwyższy, krajowy poziom. Nie jest tajemnicą, że okolice Konina słyną z łowisk jesiotra, dlatego uczestnicy będą mieć za zadanie przygotować wykwintne potrawy na bazie tej królewskiej ryby. Zależy nam szczególnie na promocji lokalnych przysmaków, a gwarancją zarówno jakości, jak i dobrej zabawy będzie bardzo mocny skład tegorocznego jury – powiedziała Agata Vollenhoven, dyrektor marketingu Hotelu Atut****.
Każda ekipa będzie mieć za zadanie przygotować potrawę w formie dania głównego oraz przystawki dla siedmiu osób. Obowiązkowym składnikiem dania głównego będzie świeży jesiotr, a przystawki – jesiotr wędzony oraz kawior z jesiotra. Czas przygotowania nie może przekroczyć 80 minut. – Przygotowanie potrawy z kawiorem w roli głównej wymaga wiedzy kulinarnej na najwyższym poziomie. Jest to produkt bardzo zdradliwy, z którym należy obchodzić się umiejętnie. Do elementarza potraw z czarną ikrą zaliczamy właściwe przechowywanie i zasolenie czy pasteryzację. Nie można go oczywiście mrozić, a serwis powinien odbywać się zgodnie z przyjętymi zasadami – powiedziała Ewa Wachowicz, przewodnicząca jury VIP podczas mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra.