U wegetarian rzadziej występują choroby takie jak: otyłość, niedokrwienie serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, rak okrężnicy, uchyłkowatość jelita grubego, osteoporoza, oraz kamica żółciowa i nerkowa. Diety wegetariańskie obniżają też zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30 proc., w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie.
Wegetarianie powinni jeść dużo roślin strączkowych, fasoli, grochu, soi i soczewicy, które są cennym źródłem białka.
Aby dieta wegetariańska była zdrowa i skuteczna należy zrezygnować z jedzenia produktów wysoko przetworzonych, zawierających środki konserwujące i sztuczne barwniki. Najlepszym rozwiązaniem byłoby spożywanie wyłącznie świeżych produktów z upraw i hodowli ekologicznych. Należy też ograniczyć spożycie soli i cukru.
[ramka][srodtytul]Przykładowy jadłospis:[/srodtytul]
[b]Dzień 1[/b]