Dieta Wegetariańska

Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie.

Publikacja: 26.09.2007 22:02

Najlepiej jeść warzywa z hodowli ekologicznych

Najlepiej jeść warzywa z hodowli ekologicznych

Foto: Fotorzepa, Seweryn Sołtys

U wegetarian rzadziej występują choroby takie jak: otyłość, niedokrwienie serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, rak okrężnicy, uchyłkowatość jelita grubego, osteoporoza, oraz kamica żółciowa i nerkowa. Diety wegetariańskie obniżają też zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30 proc., w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie.

Wegetarianie powinni jeść dużo roślin strączkowych, fasoli, grochu, soi i soczewicy, które są cennym źródłem białka.

Aby dieta wegetariańska była zdrowa i skuteczna należy zrezygnować z jedzenia produktów wysoko przetworzonych, zawierających środki konserwujące i sztuczne barwniki. Najlepszym rozwiązaniem byłoby spożywanie wyłącznie świeżych produktów z upraw i hodowli ekologicznych. Należy też ograniczyć spożycie soli i cukru.

[ramka][srodtytul]Przykładowy jadłospis:[/srodtytul]

[b]Dzień 1[/b]

[i]śniadanie:[/i] 150g chudego twarozku wymieszaj z 2 łyżeczkami rodzynek i łyżeczka chudej smietanki, 2 kawałki chleba chrupkiego,herbata

[i]obiad:[/i] pieczarki faszerowane jajkiem,1/2 szklanki gotowanego ryżu,surówka z warzyw(ok.200g)

[i]kolacja:[/i] warzywa z grilla,2 kromki chleba chrupkiego,herbatka owocowa

[i]dwie przekąski w ciągu dnia:[/i]

-mały kubek jogurtu(0 proc. tłuszczu) -mała kiść winogron

[b]Dzień 2[/b]

[i]śniadanie:[/i] kanapka z grahamki,margaryny light,2 plasterków sera żółtego i papryki,szklanka soku pomarańczowego light

[i]obiad:[/i] puree z soczewicy,1/2 szklanki ugotowanego makaronu lub ryżu,surówka z marchwi(porcja według uznania),szklanka soki grejpfrutowego(bez cukru)

[i]kolacja: [/i]sałatka z dyni po grecku,kromka chleba żytniego razowego,szklanka herbaty owocowej

[i]dwie przekąski w ciągu dnia:[/i]

-średnia gruszka i 2 biszkopty -kromka pumpernikla i szklanka maślanki

[b]Dzień 3 [/b]

[i]śniadanie:[/i] kanapka z razowego chleba,margaryny light i pasztetu sojowego,pomidor,średnie jabłko,szklanka herbaty/kawy

[i]obiad:[/i] spaghetti ze szpinakiem

[i]kolacja:[/i] Seler duszony w pomidorach,2 kromki chleba chrupkiego, herbata owocowa

[i]dwie przekąski w ciągu dnia:[/i]

-szklanka koktajlu mleczno-owocowego (mleko chude/kefir/jogurt i 1/2 filiżanki jagód) -sałatka owocowa (pomarańcza,brzoskwinia i pół banana)

[b]Dzień 4[/b]

[i]śniadanie:[/i] muesli z owocami(3 łyżki)i szklanka chudego mleka, 2 owoce kiwi

[i]obiad:[/i] papryka nadziewana pasta serową,2 tosty z masłem czosnkowym (łyżeczka)

[i]kolacja:[/i] omlet z pieczarkami, surówka z cykorii, herbata

[i]dwie przekąski w ciągu dnia:[/i]

-średni banan -5 suszonych fig

[b]Dzień 5 [/b]

[i]śniadanie:[/i] 2 tosty z dżemem niskokalorycznym,szklanka soku marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowego

[i]obiad:[/i] kostka sojowa w sosie pieczarkowym,surówka z czerwonej kapusty,mała porcja kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,szklanka soku pomarańczowego

[i]kolacja:[/i] sałatka z kukurydzy i zielonego groszku,szklanka herbaty owocowej

[i]dwie przekąski w ciągu dnia:[/i]

-małe opakowanie jogurtu i herbatnik -szklanka soku wielowarzywnego i herbatnik.

[b]Dzień 6[/b]

[i]śniadanie:[/i] chudy twarożek z rzodkiewką,szczypiorkiem i 3 łyżkamoi kefiru,cienka kromka chleba

[i]obiad:[/i] risotto wegetariańskie,szklanka soku pomidorowego,sałata zielona z sosem winegret

[i]kolacja:[/i] sałatka owocowa z muesli,szklanka soku jabłkowego light,2 sucharki

[i]dwie przekąski w ciągu dnia:[/i]

-jogurt niskokaloryczny i tost -brzoskwinia i cienki plasterek ciasta drożdżowego

[b]Dzień 7 [/b]

[i]śniadanie:[/i] pasta z jaj i zieleniny, kromka chleba z soją, szklanka herbaty, ogórek kwaszony

[i]obiad:[/i] bób z jabłkiem i majerankiem, 2 ziemniaki z grilla, sok z czarnej porzeczki

[i]kolacja:[/i] sałatka z czerwonej fasoli,szklanka herbaty owocowej

[i]dwie przekąski w ciągu dnia:[/i]

-jogurt i 2 kromki pieczywa chrupkiego -łódeczki z cykorii pomidor i mandarynkę pokroić,polać oliwą z oliwek,doprawić,podawać na listkach z cykorii)

[/ramka]

U wegetarian rzadziej występują choroby takie jak: otyłość, niedokrwienie serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, rak okrężnicy, uchyłkowatość jelita grubego, osteoporoza, oraz kamica żółciowa i nerkowa. Diety wegetariańskie obniżają też zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30 proc., w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie.

Wegetarianie powinni jeść dużo roślin strączkowych, fasoli, grochu, soi i soczewicy, które są cennym źródłem białka.

Pozostało 88% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"