Reklama

Potrawy z rodowodem

Czy kotlet pożarski (właściwie á la Pożarski) nazwę zawdzięcza bojarowi rosyjskiemu, który w roku 1612 na czele pospolitego ruszenia wyparł wojska polskie z Moskwy, Dmitrowi Pożarskiemu?

Aktualizacja: 11.10.2008 05:35 Publikacja: 11.10.2008 05:32

Magdalenki

Magdalenki

Foto: Rzeczpospolita

Istnieje taka wersja pochodzenia tej nazwy. To mielony cielęco-wieprzowy z truflami. Ale częściej mówi się o mielonym z kury, polecanym przez polskiego lekarza Poraja-Pożarskiego. Uciekł on z zesłania po powstaniu styczniowym, z Syberii do Paryża, i otworzył restaurację ze zdrową żywnością ( już wtedy! ).

W Peerelu w barze mlecznym jadało się pożarskiego z jajka. Pozostaje jeszcze pytanie o pochodzenie ruskich.

[b]Dziś druga część "nazwisk na talerzu"[/b]

[srodtytul]Sos Cumberland - Król Jerzy V[/srodtytul]

Sos do zimnej dziczyzny lub wędzonej szynki‚ przygotowany z galaretki z czerwonych porzeczek‚ musztardy‚ soku i skórki pomarańczowej oraz czerwonego wina lub porto‚ pieprzu‚ imbiru. Jedni przypisują go królowi Hanoweru Jerzemu V‚ który abdykując‚ przyjął tytuł księcia Cumberland. Inni uważają‚ że chodzi o trzeciego syna angielskiego króla Jerzego II‚ Augusta‚ zwanego przez Szkotów Rzeźnikiem Cumberland. W czasie walk z rebeliantami jakobińskimi kazał rozstrzelać rannych i jeńców. Okrył się też hańbą‚ poddając sprzymierzone wojska w czasie wojny siedmioletniej. Trudno uwierzyć‚ by jemu dedykowano ten sos.

Reklama
Reklama

[srodtytul]Zrazy po nelsońsku - Admirał Horatio Nelson[/srodtytul]

Zrazy z wołowiny‚ duszone z grzybami i śmietaną‚ były podobno ulubionym daniem admirała‚ zwycięzcy spod Trafalgar‚ wilka morskiego i smakosza. Jako dowódca floty angielskiej rozgromił flotę francusk i hiszpańską. Stracił w walkach prawe oko i prawe ramię. Zginął zwyciężając pod Trafalgarem postrzelony w kręgosłup.To była ostatnia bitwa morska żaglowców.

[srodtytul]Zupa rumfordzka, kuroniówka - Benjamin Thompson Jacek Kuroń [/srodtytul]

Angielska zupa to grochówka lub kartoflanka mielona z grochem na wieprzowinie z cebulą, marchewką i selerem. Amerykanin Benjamin Thomson był fizykiem i wynalazcą, który wymyślił przenośną kuchnię polową, ekspres do kawy i gumkę do ołówków. Jest jednak lepiej znany jako hrabia Rumford, angielski szpieg, który w czasie reorganizacji armii w Bawarii opracował przepis na pożywną zupę rozdawaną ubogim. W Polsce do tradycji nawiązał Jacek Kuroń. Kuroniówka stała się synonimem zasiłku, ale też grochówki dla bezdomnych, gdy pełnił funkcję ministra pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego.

[srodtytul]Sos Goethego - Johann Wolfgang von Goethe[/srodtytul]

Zielony sos, sporządzany z siekanego koperku‚ rzeżuchy‚ pietruszki‚ szczypiorku‚ szczawiu‚ szałwii‚ trybulki i jajek na twardo z oliwą‚ był przyrządzany podobno własnoręcznie przez matkę niemieckiego poety romantyka.

Reklama
Reklama

[srodtytul]Tort Sachera - Franz Sacher[/srodtytul]

Tort wymyślił w 1832 roku młody kuchcik Franz Sacher. Miał przygotować na przyjęcie księcia Klemensa von Metternicha zupełnie nowy deser. Postawił na prostotę i stworzył tort bez zdobień i kremów, składający się z gorzkiej czekolady i marmolady morelowej.

[srodtytul]Magdalenki - Francuska wieśniaczka?[/srodtytul]

Biszkoptowe ciasteczka piekła młoda Francuzka. Trudno dziś stwierdzić, czy była to wieśniaczka z okolic Commercy należącej do włości Stanisława Leszczyńskiego, czy kucharka króla o imieniu Magdalena. Podobno tak urzekła swoimi biszkoptami francuską rodzinę królewską, że zabrano ją na wersalski dwór. Ale nie wiadomo.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama