Rodzice tuczą swoje dzieci

Problem otyłości lub nadwagi dotyczy około 10 proc. polskich uczniów. Dzieci jedzą niezdrowo i zbyt mało się ruszają. Za kilka lat wiele z nich może mieć kłopoty ze zdrowiem

Publikacja: 30.10.2008 13:08

Rodzice tuczą swoje dzieci

Foto: Fotorzepa, Marian Zubrzycki

Z danych Instytutu Matki i Dziecka wynika, że ponad 13 proc. młodzieży w wieku 13 – 15 lat powinno się odchudzać. Liczba otyłych dzieci wzrasta każdego roku. Można je spotkać już w przedszkolach. Jak zatem odżywiać dzieci i młodzież, by nie doprowadzić do otyłości? – Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie dzieci w przyszłości. Prawidłowo skomponowany jadłospis uchroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozy, nowotworów i innych chorób oraz zaburzeń metabolicznych. Jednak w Polsce nie przywiązuje się wystarczającej wagi do kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych – mówi Katarzyna Pryzmont, dietetyczka Akademii Medycznej z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti.

[srodtytul]Zgodnie z piramidą[/srodtytul]

Dieta powinna wyglądać zgodnie z zasadą piramidy żywieniowej. Na talerzu powinny znaleźć się białka, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne. – Rodzice często zapominają o tym, że dzienne menu ich dziecka powinno zapewniać spożycie odpowiedniej ilości białka, najlepiej w postaci mleka. Powinny to być dwie szklanki dziennie, a dodatkowo jeszcze sery, jogurty, mięso i ryby – mówi Iwona, dietetyczka z Centrum Medycznego LIM. Białko jest podstawowym materiałem budulcowym rozwijającego się organizmu i jego niedobór może zaburzyć prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Dzieci jedzą zdecydowanie za mało owoców i warzyw, pieczywa, kasz i ryżu. Węglowodany są podstawowym źródłem energii potrzebnej do nauki, aktywności fizycznej i prawidłowej wydolności umysłowej. – Mózg do swoich prawidłowych funkcji zużywa dziennie około 120 g glukozy, której wyłącznym źródłem są węglowodany. Najlepszymi i najzdrowszymi źródłami węglowodanów są właśnie produkty zbożowe oraz owoce i warzywa – dodaje Koźlicka z CM LIM. Każdego dnia na talerzu powinno być pięć porcji produktów zbożowych, takich jak kasza, chleb, ryż, płatki, makaron, aby dostarczyć odpowiedniej energii mięśniom. Żeby dostarczyć organizmowi witamin, codziennie należy jeść warzywa i owoce. – Jednak zjedzenie dużej porcji owoców naraz nie pokryje zapotrzebowania na witaminy, ponieważ nie możemy ich odkładać w organizmie – dodaje Pryzmont.

[srodtytul]Sól i cukier trzeba wykluczyć[/srodtytul]

W menu nie powinny znaleźć się na pewno potrawy solone, bardzo kwaśne i słodkie, smażone na głębokim tłuszczu oraz niezdrowe chipsy. – Mogą przyczynić się do stopniowego powstawania chorób metabolicznych i gdy od dzieciństwa będą pojawiać się w diecie, zrezygnowanie z nich w przyszłości będzie prawie niemożliwe. Trzeba pamiętać, że nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat – mówi dietetyczka z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti. Słodycze można podawać dzieciom, które mają prawidłową masę ciała, ale w ograniczonych ilościach. Niech będą to galaretki, koktajle, kisiele, a raz w tygodniu np. kawałek czekolady. – U dziecka z nadwagą podwieczorki powinny być spożywane np. w postaci sałatek owocowych z jogurtem naturalnym. Słodycze powinny być podawane tylko od święta i wyłącznie pod kontrolą rodziców – dodaje Pryzmont.

Dietetycy podkreślają także, by posiłki były spożywane regularnie, o stałych porach z odstępem nie krótszym niż trzy godziny i nie dłuższym niż cztery. W przerwach nie powinno się karmić dzieci przekąskami, bo wówczas mogą mieć problem ze zjedzeniem głównego dania. Najważniejsze w ciągu dnia jest śniadanie. – Brak porannego posiłku lub zjedzenie śniadania o niskiej wartości odżywczej sprawia, że dziecko ma wzmożony apetyt w godzinach popołudniowych i wieczornych i wtedy częściej sięga po słodycze – mówi dietetyczka Iwona Koźlicka.

[ramka]Opinia: Joanna Wielowska, dietetyczka z Centrum Dietetycznego SetPoint

Zadbajmy, aby jadło regularnie około pięciu posiłków na dobę. Nie zapominajmy o śniadaniu i ciepłym posiłku w ciągu dnia. Zachęcajmy malucha do jedzenia warzyw i owoców, przygotowujmy posiłki razem z dzieckiem, angażujmy je i zachęcajmy do eksperymentowania w kuchni. Warto zapewnić dziecku jeszcze sporo ruchu.Dzieci nie powinny często jeść słodyczy. Jeżeli zapewnimy im urozmaiconą dietę, nie będą chciały podjadać między posiłkami.

[/ramka]

Z danych Instytutu Matki i Dziecka wynika, że ponad 13 proc. młodzieży w wieku 13 – 15 lat powinno się odchudzać. Liczba otyłych dzieci wzrasta każdego roku. Można je spotkać już w przedszkolach. Jak zatem odżywiać dzieci i młodzież, by nie doprowadzić do otyłości? – Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie dzieci w przyszłości. Prawidłowo skomponowany jadłospis uchroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozy, nowotworów i innych chorób oraz zaburzeń metabolicznych. Jednak w Polsce nie przywiązuje się wystarczającej wagi do kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych – mówi Katarzyna Pryzmont, dietetyczka Akademii Medycznej z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti.

Pozostało 83% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"