Najczęściej w sklepach oferowana jest sól warzona, czyli specjalnie oczyszczona sól kamienna zawierająca ponad 99 proc. NaCl. Prócz niej na półkach można znaleźć m.in. sól morską, wytwarzaną przez odparowywanie wody morskiej, a także nieoczyszczoną sól kamienną (jest szara i zawiera więcej mikroelementów niż sól warzona).
Praktycznie cała sól kuchenna dostępna w polskich sklepach to sól jodowana, czyli wzbogacona związkami jodu. Zabieg ten jest stosowany, by przeciwdziałać niedoborowi tego minerału w diecie.
W sklepach ze zdrową żywnością można też kupić specjalną sól dietetyczną, jodowaną, ale o obniżonej zawartości sodu, którą poleca się osobom z nadciśnieniem. Zawiera ona zwykle o 30 proc. sodu mniej i 30 proc. potasu więcej niż zwykła sól kuchenna.
Przy robieniu przetworów, np. kiszeniu ogórków, lepiej sięgać po sól niejodowaną (czasem jest też sprzedawana jako „sól do kiszenia” lub „do przetworów”), np. nierafinowaną i niejodowaną sól kamienną.