Pizza do XIX wieku była potrawą znaną głównie wśród biedoty i chłopów.

Zmieniło się to w 1889 w Neapolu, kiedy to miasto odwiedziła królowa Włoch Margherita di Savoia. Postanowiła wypróbować owe danie. Tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito, przygotował dla królowej potrawę, w której podstawowymi składnikami były: ser mozzarella, pomidory i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Królowej zasmakowało danie, dlatego zatrudniła kucharza Esposito, by przygotowywał dla niej przysmak. Potrawę nazwano margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Pizza często uznawana jest za fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek zrobiony z ciasta makaronowego - później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia) - posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.