Dieta w ciąży – kilka zasad, których powinnaś przestrzegać

Aktualizacja: 01.10.2013 16:40 Publikacja: 04.09.2013 12:13

Dieta w ciąży – kilka zasad, których powinnaś przestrzegać

Foto: ROL

Czy dieta w ciąży wymaga jakichkolwiek modyfikacji ze względu na specyficzny stan organizmu kobiety? Oczywiście, że tak. Sposób żywienia w tym czasie musi ulec zmianie, często diametralnej, ponieważ tylko takie postępowanie będzie gwarancją harmonijnego rozwoju nienarodzonego dziecka. Wiele przyszłych mam ma problemy z ułożeniem odpowiedniego planu żywieniowego oraz przestrzeganiem podstawowych zasad zdrowego żywienia. Jakich zaleceń należy się trzymać?

 

Jedz dla dwojga, a nie za dwoje

Jednym z najbardziej popularnych mitów, dotyczących odżywiania w ciąży, jest ten, który mówi, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Nic bardziej mylnego – zbyt duża podaż kalorii może przynieść w trakcie ciąży więcej szkody, niż pożytku. Szacuje się, że zapotrzebowanie na energię u kobiet w ciąży zwiększa się jedynie o około 300 kcal, więc jeden dodatkowy niskokaloryczny posiłek na dzień w zupełności wystarczy, aby pokryć tą różnicę.

Postaw na jakość, nie na ilość

W wybieraniu produktów żywnościowych powinnaś kierować się przede wszystkim rozsądkiem, a nie apetytem. Pamiętaj, że musisz dostarczyć organizmowi wielu związków, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, m.in. białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i substancji mineralnych.

Uzupełniaj płyny

W okresie ciąży, zapotrzebowanie organizmu na wodę zwiększa się. Jest to substancja, która stanowi nawet do 80 proc. masy ciała przeciętnego człowieka. Woda odpowiada za prawidłowe uwodnienie tkanek, umożliwia przeprowadzanie skomplikowanych reakcji chemicznych, a także stanowi barierę ochronną dla płodu w postaci płynu owodniowego.

Zadbaj o odpowiedni poziom kwasu foliowego

Jedną z najbardziej potrzebnych w okresie ciąży substancji, która umożliwia prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka, jest kwas foliowy. Jego niedobór prowadzi do powstawania u dzieci bardzo poważnych wad, takich jak rozszczep wargi oraz kręgosłupa, a także zwiększa ryzyko zgonu wewnątrzmacicznego. Niestety, foliany zawarte w produktach roślinnych nie gwarantują odpowiednio wysokiego poziomu tej substancji w krwiobiegu matki i dziecka, ponieważ jest on trudno przyswajalny. Dodatkowo u blisko 50 proc. kobiet przyswajanie kwasu foliowego jest istotnie zakłócone na poziomie enzymatycznym. Najlepszym więc rozwiązaniem jest w tym wypadku suplement witaminowy o nazwie Femibion i zawarta w jego składzie metafolina, która jest obecnie najlepiej przyswajalną formą kwasu foliowego, gotową do wykorzystania przez organizm.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem