Czy dieta w ciąży wymaga jakichkolwiek modyfikacji ze względu na specyficzny stan organizmu kobiety? Oczywiście, że tak. Sposób żywienia w tym czasie musi ulec zmianie, często diametralnej, ponieważ tylko takie postępowanie będzie gwarancją harmonijnego rozwoju nienarodzonego dziecka. Wiele przyszłych mam ma problemy z ułożeniem odpowiedniego planu żywieniowego oraz przestrzeganiem podstawowych zasad zdrowego żywienia. Jakich zaleceń należy się trzymać?
Jedz dla dwojga, a nie za dwoje
Jednym z najbardziej popularnych mitów, dotyczących odżywiania w ciąży, jest ten, który mówi, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Nic bardziej mylnego – zbyt duża podaż kalorii może przynieść w trakcie ciąży więcej szkody, niż pożytku. Szacuje się, że zapotrzebowanie na energię u kobiet w ciąży zwiększa się jedynie o około 300 kcal, więc jeden dodatkowy niskokaloryczny posiłek na dzień w zupełności wystarczy, aby pokryć tą różnicę.
Postaw na jakość, nie na ilość