Przepis na pysznego, świątecznego śledzia

Marcin Kręglicki opowiada o świętach Bożego Narodzenia

Aktualizacja: 16.12.2013 12:07 Publikacja: 16.12.2013 11:24

Przepis na pysznego, świątecznego śledzia

Foto: materiały prasowe

U Kręglickich czas Bożego Narodzenia jest bardzo rodzinny. Spędzamy je albo u mojej siostry w Józefowie, gdzie zjeżdża się prawie dwadzieścia osób, albo pod Warszawą, w moim domu w Młynarzach, wtedy świętujemy na działce.

Mamy taki bardzo dobry zwyczaj, który polecam wszystkim, że każda osoba przygotowuje swoją sztandarową potrawę, tę którą najbardziej lubi i która jej najlepiej wychodzi. Dań jest w związku z tym więcej niż dwanaście, jest zarówno barszcz czerwony z uszkami jak i zupa grzybowa, kilka rodzajów śledzi, i wiele innych postnych dań, przygotowanych bez wielkiego wysiłku.

To zastanawiające, że te postne potrawy, które przecież są bardzo smaczne serwujemy tylko raz w roku.

W święta, my restauratorzy, możemy odpocząć, ponieważ Polacy wolą je spędzać w domu. W czasie, który dla zachodnich restauratorów jest okresem żniw, my spokojnie możemy zamknąć większość naszych restauracji. Część miejsc otwieramy na krótko w Wigilię - Opasły Tom przy ul. Foksal, większość zamykamy pierwszego dnia świąt, a drugiego zapraszamy do wybranych - Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego. Sami wtedy wyjeżdżamy w góry lub odwiedzamy przyjaciół.

Marcin Kręglicki, restaurator

PRZEPIS

Śledź z pieczonym jabłkiem, konfiturą cebulową i kwaśną śmietaną

Przepis Agaty Wojdy szefowej kuchni restauracji Opasły Tom ( Agnieszki i Marcina Kręglickich)

400gr śledzia matiasa, tłustego

3 cukrowe słodkie cebule

2 słodkie czerwone jabłka

2 łyżki miodu

2 łyżki klarowanego masła

olej z pestek winogron

ocet jabłkowy

gruby młotkowany pieprz

sok z 1 cytryny

skórka cytrynowa

cukier

miód

majeranek

Śledzie matiasy namaczam w gazowanej zimnej wodzie mineralnej, na 1 godzinę z łyżką octu jabłkowego. Odsączam i kroję w skośne kawałki. Cebulę kroje w drobną kostkę, wrzucam do małego garnuszka na 2 łyżki oleju, dodaję 3 łyżki octu i 3 łyżki cukru lub miodu. Doprawiam pieprzem grubo mielonym i szczyptą soli. I duszę do złotego skarmelizowania. Studzę i wykładam na śledzie lub mieszam z kawałkami i odstawiam na 3 godziny do lodówki. Jabłko dokładnie myję, kroję w ćwiartki i smażę na złoto na sklarowanym maśle z dodatkiem łyżki miodu, soku z cytryny i majeranku. Na jabłkach układam śledzie, konfiturę cebulową i podaję z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz ze skórką cytrynową .

Podajemy z pieczonym ziemniakiem w mundurku lub razowym chlebem.

Opasły Tom

Ul Foksal 17

www.kregliccy.pl

Świąteczny Targ w Fortecy u Kręglickich

22 grudnia, niedziela, od godziny 10.00 do 17.00

Będą miody, suszone grzyby, buraki, chrzan, oleje tłoczone na zimno i kapusta kiszona. Nie zabraknie świeżych, solonych i wędzonych ryb, surowego mięsa i wędlin z ekocertyfikatem, kapłonów, perliczek i bażantów. Zdrowe, regionalne produkty na polski świąteczny stół.

Forteca

Warszawa, ul. Zakroczymska 12

(w Parku Traugutta, róg Sanguszki i Zakroczymskiej)

U Kręglickich czas Bożego Narodzenia jest bardzo rodzinny. Spędzamy je albo u mojej siostry w Józefowie, gdzie zjeżdża się prawie dwadzieścia osób, albo pod Warszawą, w moim domu w Młynarzach, wtedy świętujemy na działce.

Mamy taki bardzo dobry zwyczaj, który polecam wszystkim, że każda osoba przygotowuje swoją sztandarową potrawę, tę którą najbardziej lubi i która jej najlepiej wychodzi. Dań jest w związku z tym więcej niż dwanaście, jest zarówno barszcz czerwony z uszkami jak i zupa grzybowa, kilka rodzajów śledzi, i wiele innych postnych dań, przygotowanych bez wielkiego wysiłku.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem