Nowatorska/Elegancka
ul. Kanonicza 16
31-002 Kraków
tel. 12 424 34 21
www.copernicus.hotel.com.pl
Czynne
codziennie 12.00–23.00
(12.00–15.00 obowiązuje menu lunchowe)
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny
lunch menu:
przystawka 42 zł
danie główne 60 zł
deser 39 zł
Menu degustacyjne
5 dań 180 zł
7 dań 240 zł
12 dań 350 zł
La Rotisserie
Szef kuchni Paweł Oszczyk
La Rotisserie działa w Le Reginie, butikowym hotelu na Nowym Mieście. Nie tak łatwo tutaj dojechać, a zwłaszcza zaparkować; trzeba trochę pokrążyć po wąskich uliczkach. Jednak w nagrodę dostaniemy spokojne otoczenie i urokliwy pejzaż starej Warszawy. Lokal jest niewielki, o stonowanym, eleganckim wystroju, bez zbędnych dekoracji i podziałów przestrzeni. Do zalet należą też wygodne kanapy i krzesła.
Autorską kuchnię kreuje tutaj uznany szef Paweł Oszczyk. Na początek warto wybrać jedno ze sztandarowych dań, ragout z małży św. Jakuba z orzeszkami pinii, kalafiorem i rodzynkami, sosem śmietanowym z kaparami i dymką. Kompozycja jest tyleż skomplikowana, co znakomicie zrównoważona. Pierś kaczki w buraczkach podana z komosą ryżową, brulée z foie gras, z sosem z wiśni i czarnego pieprzu ukazuje kunszt szefa. Mięso jest delikatne i ma chrupiącą skórkę; owocowo-pikantny sos podkreśla kremowość foie gras, zarazem pozbawiając je przesadnej eteryczności. Wielbicielom ryb polecamy filet z turbota z pękatym od homarowego farszu raviolo oraz esencją z zielonego groszku i cytrynowych liści. Zwłaszcza farsz jest godny uwagi: rybno-morski, lekko słodki, z wyraźnym akcentem umami.
PSST! W środku dnia warto skorzystać z oferty lunchowej (pon.–sob. 12.00–16.00; trzydaniowe menu – 90 zł/os.).
14/20
Nowatorska/Biznesowa
ul. Kościelna 12
00-218 Warszawa
tel. 22 531 60 70
www.rotisserierestaurant.com.pl
Czynne
pon. –pt. 12.00–23.00
sob. –niedz. 13.00–23.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 55 zł
danie główne 100 zł
deser 34 zł
Menu degustacyjne
4 dania 188 zł
5 dań 209 zł
6 dań 232 zł
Tamka 43
Szef kuchni Rafał Hreczaniuk
Rafał Hreczaniuk pracował i szkolił się w Dublinie. Jest zwolennikiem polskich produktów, metody sous vide i niebanalnych połączeń smakowych. Odważnie łączy składniki, swobodnie przechodząc ponad kulturami i ignorując kulinarne schematy.
Restauracja działa w Muzeum Fryderyka Chopina. Jej elegancki i nowoczesny, minimalistyczny wystrój licuje z powagą miejsca. Goście mogą wybierać potrawy z karty lub zamówić menu degustacyjne – szczególnie polecamy te składające się z pięciu lub siedmiu dań. Wspaniałym rozpoczęciem uczty są smażone prawdziwki w sosie szczypiorkowym, z pianą ziemniaczaną. Danie urzeka bogactwem aromatów i smaków leśnych. Balotyna z foie gras z kruszonką z migdałów, mirabelką i pianą z kwiatu czarnego bzu pokazuje kunszt szefa kuchni w doborze produktów, tekstur i równoważeniu smaków. Jako dodatek do policzków wołowych sous vide zaserwowano modny zestaw „jeden składnik, kilka form przygotowania". Tu jest to burak, raz upieczony w całości i bardzo słodki, a raz przekształcony w intensywnie kwaskowate purée.
PSST! To dobre miejsce na kolację biznesową z winem lub na wyjątkową randkę. W tym drugim przypadku warto zarezerwować stolik w przeszklonym wykuszu, z widokiem na budynek muzeum, wieczorem pięknie iluminowany.
13,5/20
Nowatorska/Biznesowa
ul. Tamka 43
00–355 Warszawa
tel. 22 441 62 34
www.tamka43.pl
Czynne
codziennie 12.00–22.00 lub do ostatniego gościa
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 52 zł
danie główne 80 zł
deser 36 zł
Menu degustacyjne
5 dań 190 zł
6 dań 220 zł
7 dań 250 zł
Wodna Wieża – Steampunk Restaurant
Szef kuchni Dominik Duraj
Od początku istnienia restauracji jej kuchni szefuje Dominik Duraj. To fascynat kuchni molekularnej, niedopuszczający jednak do tego, aby technika czy prezentacja potraw przesłoniły smak produktu. Szef czerpie inspiracje z podróży i wizyt w najlepszych restauracjach na świecie. Wraz z właścicielem restauracji Wojciechem Kanią oraz jej menedżerem Piotrem Jarzyną jeździ po świecie, gromadząc wiedzę o technikach, składnikach i designie. Nowe pomysły z powodzeniem testuje u siebie.
Niezwykłość tej restauracji widać już z daleka: wieża ciśnień z 1926 roku góruje nad okolicą. Niegdyś mieściły się tu instalacje wodociągów miejskich oraz łaźnie, natryski i zakłady kosmetyczne rozmieszczone na niższych piętrach. Po wojnie zabytek niszczał, aż w 2006 roku trafił w ręce lokalnych biznesmenów, Karola Kani i jego syna Wojciecha, którzy ocalili i zrekonstruowali budynek.
Sala Steampunk Restaurant zajmuje ostatnie piętro wieży. Wystrój jest niesamowity, zaprojektowany przez samego właściciela lokalu i jak nazwa wskazuje, utrzymany w stylu steampunk, opartym na fascynacji klasyczną s-f spod znaku Juliusza Verne'a. Przestępując próg restauracji, wkraczamy do innego świata. Pełno tu kół zębatych, pradawnych przemysłowych świetlówek, nitowanej blachy i miedzianych okładzin. Krzesła wzorowane są na XIX-wiecznych fotelach dentystycznych, a stoły mają przeszklone, podświetlane blaty, kryjące tajemnicze mechanizmy.
Motywem przewodnim menu są grzyby niezwykłych odmian, pochodzące z restauracyjnej hodowli. Urzekający smakiem i prezentacją amuse-bouche to konfitowane w oliwie z kaparami i suszonymi pomidorami polówki wiązkowe, usadzone w kamiennych tulejkach schowanych w świeżym mchu. Kompozycja wjeżdża na stół w oparach białego, płożącego się dymu, spośród którego wyławiamy szczypcami smakowite kąski. Boczniak królewski, shiitake i soplówka jeżowata wzbogacają smaki i tekstury dań. Rzeczoną soplówkę przygotowuje się tak, aby nie stłumić jej subtelnego, orzechowo-słonecznikowego aromatu – najczęściej ląduje więc na talerzu sama lub w towarzystwie równie delikatnego sosu.
Ozdobą restauracji jest szklane, klimatyzowane pomieszczenie, w którym przechowywana jest imponująca kolekcja win. Serwis kelnerski trzyma równy, wysoki poziom, sprawiając, że pobyt tu jest miły nie tylko dla podniebienia.
Ogromne, przeszklone okna nadają temu fantastycznemu miejscu lekkości, zaś okoliczna panorama Beskidów i samej Pszczyny, oglądana z wysokości 40 metrów, zapiera dech w piersiach. Połączenie niezwykłego designu z olśniewającą kuchnią powoduje, że Wodna Wieża jest jedną z najciekawszych restauracji w Europie.
PSST! Rozejrzyjcie się po parkingu. Przy odrobinie szczęścia zobaczycie mini morrisa w stylu steampunk. Jego wygląd tak zachwycił autorów Top Gear, że uczynili go bohaterem jednego z odcinków.
16,5/20
Nowatorska/Elegancka
ul. Kilińskiego 5
43-200 Pszczyna
tel. 781 040 000
www.wodnawieza.pl
Czynne
pon. –sob. 12.00–23.00
niedz. 12.00–21.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 37 zł
danie główne 47 zł
deser 21 zł
Menu degustacyjne
3 dania 99 zł
5 dań 140 zł
7 dań 170 zł