Reklama

Postaw na witaminy

Ciągle czujesz się zmęczona i ospała? Brak ci sił, aby wykonać najprostsze zadania? Najprawdopodobniej dopadło cię wiosenne przesilenie. Podpowiadamy, jak z nim walczyć prostymi sposobami.

Publikacja: 23.03.2010 09:34

(autor: mag3737)

(autor: mag3737)

Foto: Flickr

Tegoroczna zima dała się wszystkim we znaki. Przez kilka miesięcy na dworze panowały niskie temperatury, na ulicach zalegał śnieg, a o rozgrzewających promieniach słońca można było tylko pomarzyć. Nic więc dziwnego, że wszyscy jesteśmy spragnieni światła, ruchu ciepła i zieleni. Chcemy w końcu zrzucić ciężkie płaszcze i kurtki, wbić się w lekkie płaszczyki i włożyć seksowne pantofle. Zrezygnować z tłustych, pikantnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców.

[srodtytul]Daj sobie czas[/srodtytul]

Jednak przejście z zimowego letargu nie zawsze jest łatwe. Powód? Nas zegar biologiczny musi mieć czas, aby przestawić się na nową porę roku. Wiosną istotny wpływa na nasze funkcjonowanie ma to, co dzieje się za oknem. Pogoda niemal ustawia nam rytm dnia. Silniej niż dotychczas odczuwamy wahania temperatury czy ciśnienia atmosferycznego. Dlatego wiele osób może skarżyć się na złe samopoczucie: obniżenie nastroju, senność, trudności z koncentracją, rozdrażnienie. - Do tego mogą dojść jeszcze wypadanie włosów i paznokci czy sucha skóra – tłumaczy dr Barbara Jerschina, internista w centrum medycznym Lux-Med.

[srodtytul]Wyjałowione ciało[/srodtytul]

Niedobór naturalnego światła sprawia, że masz organizm nie dostaje odpowiedniej porcji serotoniny – neuroprzekaźnika, który jest odpowiedzialny za dobry nastrój. Stąd skłonność do depresji.

Reklama
Reklama

Dodatkowo osłabiony po zimie organizm nie zawsze ma siły, aby zwalczyć infekcje. Jesteśmy więc podatni na różnego rodzaju wirusy i bakterie.

Po zimie brakuje również witamin i minerałów. O tej porze roku nie ma bowiem owoców czy warzyw typowo „sezonowych” jak truskawki czy czereśnie. Sięgamy więc po takie, które są przechowywane przez wiele miesięcy, przez co tracą wiele wartościowych składników. Nasz organizm nie jest jednak w stanie zaspokoić potrzeb.

[srodtytul]Dyskretne znaki[/srodtytul]

Lekarze podkreślają, że wiosną ujawniają się szczególnie braki magnezu i żelaza. Powód? – W naszej szerokości geograficznej niechętnie sięgamy np. po ryby. Dlatego cierpimy z powodu chronicznych niedoborów magnezu – mówi dr Barbara Jerschina. – Objawia się to nie tylko spadkiem samopoczucia, ale również np. kurczem łydek – dodaje.

Jesteśmy również w kiepskiej kondycji, bo przyzwyczailiśmy się do „kanapowego” trybu życia. Zamiast jazdy na rowerze, wolimy obejrzeć film czy poczytać książkę. Dodatkowo kaloryczne, tłuste jedzenie, które towarzyszyło nam przez zimowe miesiące, zostawiło „pamiątkę” w postaci kilku dodatkowych kilogramów.

[srodtytul]Proste sposoby[/srodtytul]

Reklama
Reklama

Specjaliści podkreślają, że wiosenne przesilenie można pokonać. Pod warunkiem, że nieco zmienimy swój tryb życia, a nawet sięgniemy po „wspomagacze”, czyli preparaty z apteki. [link=http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/459128.html]Więcej w Życiu Warszawy Online[/link]

Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Kultura
Lech Majewski: Mamy fantastyczny czas dla plakatu. Nie boimy się AI
Reklama
Reklama