- Restauracja proponuje dania kuchni Southwestern z królującą w niej papryczką chili. Poza tym zawsze są tu specjalne dania dostosowane do sezonu. W zimowym menu Blue Cactus kusi dymnymi smakami – zjemy wędzoną pierś kaczki brandenburskiej podaną na gruszkowym musie (30 zł) i gęś ze śliwkami duszonymi w czerwonym winie z jałowcem (52 zł). Do tego fantastyczne niemieckie wina.
- Blue Cactus, ul. Zajączkowska 11, tel. 022 851 23 23, czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12 -23, w niedziele w godz. 12-22 (niedzielny brunch w godz. 12-15); można płacić kartą
- W Esencji Smaku grzeje koza na węgiel i ludzie. Panuje tu niezwykła, rodzinna i serdeczna atmosfera. Autorskie menu zmienia się co miesiąc. W styczniu grzeje biały żur, zupa czosnkowa, żeberka pieczone w borówkach z cynamonem podawane z kaszą gryczaną oraz banany smażone, makowy torcik i ciasto migdałowe.
- Esencja smaku, ul. Odolańska 10, tel. 022 845 09 44, www.esencjasmaku.pl; czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-24, w piątki i soboty w godz. 11-1; można płacić kartą
- Rubikon, włoska restauracja usytuowana w willi na Mokotowie dysponuje kominkiem z żywym ogniem. Na dole znajduje się poza tym ogród zimowy. Właściciele często odwiedzają Italię, skąd przywożą wina i sery. Teraz można kupować tam peccorino z okolic Pienzy. Wkrótce nowe wina z Sycylii i wieczory liguryjskie.