Na rozgrzewkę!

Publikacja: 03.01.2008 19:17

- Restauracja proponuje dania kuchni Southwestern z królującą w niej papryczką chili. Poza tym zawsze są tu specjalne dania dostosowane do sezonu. W zimowym menu Blue Cactus kusi dymnymi smakami – zjemy wędzoną pierś kaczki brandenburskiej podaną na gruszkowym musie (30 zł) i gęś ze śliwkami duszonymi w czerwonym winie z jałowcem (52 zł). Do tego fantastyczne niemieckie wina.

- Blue Cactus, ul. Zajączkowska 11, tel. 022 851 23 23, czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12 -23, w niedziele w godz. 12-22 (niedzielny brunch w godz. 12-15); można płacić kartą

- W Esencji Smaku grzeje koza na węgiel i ludzie. Panuje tu niezwykła, rodzinna i serdeczna atmosfera. Autorskie menu zmienia się co miesiąc. W styczniu grzeje biały żur, zupa czosnkowa, żeberka pieczone w borówkach z cynamonem podawane z kaszą gryczaną oraz banany smażone, makowy torcik i ciasto migdałowe.

- Esencja smaku, ul. Odolańska 10, tel. 022 845 09 44, www.esencjasmaku.pl; czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-24, w piątki i soboty w godz. 11-1; można płacić kartą

- Rubikon, włoska restauracja usytuowana w willi na Mokotowie dysponuje kominkiem z żywym ogniem. Na dole znajduje się poza tym ogród zimowy. Właściciele często odwiedzają Italię, skąd przywożą wina i sery. Teraz można kupować tam peccorino z okolic Pienzy. Wkrótce nowe wina z Sycylii i wieczory liguryjskie.

- Rubikon, ul. Wróbla 3/5, tel. 022 847 66 55, www.rubikon.waw.pl; czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, w niedziele w godz. 13-21; można płacić kartą

- W Sadhu poza paleniskiem grzeją napoje: kubek mlecznej i słodkiej herbaty z indyjskimi przyprawami (10 zł) i HotLemonGingerHoney (8 zł) – gorący napój ze świeżym imbirem i miodem oraz herbata owocowa z głogiem, hibiskusem, skórkami owoców cytrusowych, aromatem truskawek i płatkami róży (10 zł). W karcie także rozgrzewające dania, np. zapiekane w piecu pomidory z nadzieniem z warzyw (kiełki, seler naciowy, odrobina czosnku, cebula, jabłko, papryka i pomarańcza) w sosie sojowo-miodowym 15 zł. Restauracja proponowała zawsze wykwintną wersję kuchni jarskiej. Niedawno wprowadzono do menu drób. Gotuje się tu bez konserwantów, żelatyny, wywarów mięsnych. Dobre są także dania z ryb. Miejsce dla poszukujących atmosfery Wschodu. Koniecznie trzeba zobaczyć niezwykłe ubikacje w dawnych szybach wentylacyjnych.

- Sadhu, ul. Wałowa 3, wjazd od ulicy Świętojerskiej, tel. 022 635 81 39; można płacić kartą

- Restauracja proponuje dania kuchni Southwestern z królującą w niej papryczką chili. Poza tym zawsze są tu specjalne dania dostosowane do sezonu. W zimowym menu Blue Cactus kusi dymnymi smakami – zjemy wędzoną pierś kaczki brandenburskiej podaną na gruszkowym musie (30 zł) i gęś ze śliwkami duszonymi w czerwonym winie z jałowcem (52 zł). Do tego fantastyczne niemieckie wina.

- Blue Cactus, ul. Zajączkowska 11, tel. 022 851 23 23, czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12 -23, w niedziele w godz. 12-22 (niedzielny brunch w godz. 12-15); można płacić kartą

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla