Kalendarz zdrowia

Zimą organizm potrzebuje dodatkowych porcji witamin. Rozpoczęcie regularnych treningów najlepsze efekty przynosi wiosną. Latem warto zmienić mikroklimat i hartować organizm. Jesienią zaleca się szczepienie przeciw grypie

Aktualizacja: 24.01.2008 17:51 Publikacja: 24.01.2008 00:51

Red

Zima i wczesna wiosna to okresy infekcji wirusowych. Lekarze zalecają w tym czasie stosowanie preparatów witaminowych z mikroelementami, które wzmocnią odporność. Można je kupić bez recepty. – Szczególnie polecam preparaty z żeńszeniem, który działa pobudzająco. Poprawia samopoczucie, gdy jest mało słońca, przez co brakuje nam energii – mówi lekarz Agnieszka Czesak, medycyny rodzinnej z Centrum Medycznego LIM.

– Wiele osób ma podwyższony poziom cholesterolu, co jest główną przyczyną choroby niedokrwiennej serca. W nowym roku zwykle stawiamy sobie nowe cele, może więc to najlepsza pora, aby zmienić dietę na niskocholesterolową – mówi lekarka. Cierpiący na nadwagę, w tym również dzieci, powinni przynajmniej raz do roku badać poziom cholesterolu. Osobom po 40. roku życia zaleca się profilaktyczne badanie poziomu cholesterolu raz na dwa lata, w podeszłym – raz do roku.

Równie ważna co dieta jest systematyczna aktywność fizyczna. Najłatwiej rozpocząć ćwiczenia wiosną, gdy organizm budzi się z zimowego snu, a temperatury nie są jeszcze na tyle wysokie, by zniechęcać do intensywnego wysiłku.

Ile ćwiczyć, aby utrzymać serce w dobrej kondycji i obniżać poziom niezdrowego cholesterolu? Lekarze zalecają niezbyt długie, ale dość intensywne zajęcia, tzw. trening kardio. Chodzi o to, aby poczuć szybsze bicie serca. – Najlepiej ćwiczyć cztery razy w tygodniu po 45 min. Przejście trzech kilometrów w godzinę nic nie daje – mówi Agnieszka Czesak.

Wiosną jest może łatwiej, ale regularne treningi można zacząć o każdej porze roku. Dobrze jednak dobrać dyscyplinę sportu do pogody: nie ma sensu rozpoczynać joggingu latem, gdy żar leje się z nieba, bo szybko się zniechęcimy.

Późną wiosną warto zaaplikować sobie dietę oczyszczającą z użyciem owoców i warzyw. Nowalijki nie są wskazane przy detoksykacji organizmu, gdyż mogą pochodzić z upraw, przy których używano dużych ilości nawozów. Lekarze zalecają zbilansowaną, trwającą minimum tydzień dietę z dużą ilością surówek. Najlepiej stopniowo zwiększać liczbę surowych warzyw i owoców, ograniczając przy tym gotowane dania. W czasie diety, której celem jest pozbycie się toksycznych związków i poprawa przemiany materii, powinno się całkowicie zrezygnować z potraw smażonych.

– Polecałabym dietę bogatą w jabłka, kiwi, cytryny i wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i kukurydzy. Aby oczyścić organizm, warto stosować ją przynajmniej przez kilka dni. Taka dieta, ponieważ zawiera bardzo dużo błonnika, działa też profilaktycznie przeciw chorobom nowotworowym – mówi Maja Błaszczyk, lekarka z Przychodni Medycyny Naturalnej w Warszawie. Podczas stosowania diety nie można zapominać o piciu dużej ilości napojów. Zalecane są zioła i herbaty bez cukru oraz woda. – Dla mniej cierpliwych poleciłabym przynajmniej trzydniową dietę jabłkową. Owoce te mają cudowne i niedocenione właściwości. Obniżają cholesterol, regulują ciśnienie, zawierają także błonnik i antyoksydanty – mówi lek. Maja Błaszczyk. Właściwości oczyszczające ma też seler – jego korzeń i nać – dlatego warto go dodawać do przyrządzanych potraw.

Wiosna to też doskonały moment na to, aby zadbać o skórę, która zwykle po zimie jest szara i zmęczona. Pomogą peelingi oraz maseczki oczyszczające i rewitalizujące lub seria zabiegów w salonie kosmetycznym. Koloryt skóry świetnie poprawiają wszystkie zabiegi wykonywane na bazie czekolady, natomiast zabiegi na bazie alg poprawiają napięcie skóry, nawilżają i rozświetlają cerę. – O cerę możemy zadbać także, pijąc co wieczór świeży napar z bratka polnego lub mniszka lekarskiego, którego wiosną świeże listki można dodawać także do sałatek – dodaje lek. Maja Błaszczyk.

– Latem gromadzimy energię na cały rok, dlatego radzę jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, cieszyć się ze słońca, dzięki któremu organizm pobiera witaminę D, ważny budulec kości – mówi Maja Błaszczyk. Warto też zmienić klimat, bo taka zmiana sprzyja wzmacnianiu odporności. Podobnie jak przekraczanie, ale z rozsądkiem, pewnych granic, np. kąpiele w zimniejszej niż zazwyczaj wodzie, długie piesze wycieczki, wiele godzin spędzonych w ruchu.

– Uodparniać powinniśmy również dzieci. Przede wszystkim pozwolić im jak najwięcej czasu spędzać na powietrzu, kąpać się w morzu czy boso biegać po trawie. Ważne też, aby ich też nie przegrzewać – dodaje Maja Błaszczyk.

Najwięcej w Polsce choruje się na grypę od lutego do kwietnia. Aby nie złapać wirusa lub przynajmniej złagodzić przebieg choroby, kilka miesięcy wcześniej warto zadbać o profilaktykę. – Najlepiej zaszczepić się jeszcze we wrześniu lub w październiku, wyprzedzając sezon grypowy – radzi Agnieszka Czesak.

Niezależnie jednak od pory roku warto zaszczepić się przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. – To najważniejsze szczepienie i bardzo skuteczna profilaktyka przed groźną, często występującą w Polsce chorobą. Aby było skuteczne, trzeba zastosować trzy dawki surowicy. Drugie szczepienie powinno się odbyć miesiąc po pierwszym, a ostatnie – po pół roku – mówi Agnieszka Czesak.

Ewelina Jaworska

- po 2 godzinach organizm pozbywa się nikotyny,

- po 6 godzinach zwalnia się tętno i zmniejsza ciśnienie krwi,

- po 12 – 24 godzinach organizm wydala toksyczny tlenek węgla,

- po 72 godzinach od ostatniego papierosa zmniejsza się skurcz oskrzeli,

- po 2 miesiącach naczynia krwionośne odzyskają elastyczność, polepsza się wydolność organizmu,

- po kilku miesiącach poprawia się wydolność układu oddechowego i ustępuje kaszel, poprawia się zmysł smaku i węchu, kondycja i samopoczucie, zmniejsza się też ryzyko zawału serca do poziomu osób nigdy niepalących, zmniejsza się ryzyko chorób płuc i zachorowań na raka.

Zima i wczesna wiosna to okresy infekcji wirusowych. Lekarze zalecają w tym czasie stosowanie preparatów witaminowych z mikroelementami, które wzmocnią odporność. Można je kupić bez recepty. – Szczególnie polecam preparaty z żeńszeniem, który działa pobudzająco. Poprawia samopoczucie, gdy jest mało słońca, przez co brakuje nam energii – mówi lekarz Agnieszka Czesak, medycyny rodzinnej z Centrum Medycznego LIM.

– Wiele osób ma podwyższony poziom cholesterolu, co jest główną przyczyną choroby niedokrwiennej serca. W nowym roku zwykle stawiamy sobie nowe cele, może więc to najlepsza pora, aby zmienić dietę na niskocholesterolową – mówi lekarka. Cierpiący na nadwagę, w tym również dzieci, powinni przynajmniej raz do roku badać poziom cholesterolu. Osobom po 40. roku życia zaleca się profilaktyczne badanie poziomu cholesterolu raz na dwa lata, w podeszłym – raz do roku.

Pozostało 85% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"