— Cellulit to nierównomierne gromadzenie tkanki tłuszczowej, która tworzy na skórze wypukłe grudy. Za jego powstawanie odpowiedzialne są przede wszystkim geny, gdyż one decydują o tym, ile tłuszczu odkłada się w komórkach. Rodzimy się z określoną ilością komórek tłuszczowych, które w trakcie życia wypełniają się tłuszczem, stanowiącym rezerwę energetyczną, która gromadzi się, gdy zjadamy więcej kalorii niż spalamy — mówi dr n. med. Elżbieta Radzikowska z warszawskiej Kliniki La Perla przy ul. Łowickiej. Przyczyną powstawania cellulitu są również zaburzenia krążenia krwi i limfy oraz hormony. Cellulit rozwija się zazwyczaj w okresach wzmożonej gry hormonalnej w organizmie kobiety (przewaga działania estrogenów nad progestagenami), np. podczas dojrzewania, ciąży, menopauzy, a także w czasie stosowania hormonalnej terapii zastępczej. — Niebezpieczny moment to czas, gdy dojrzewająca dziewczyna zmienia figurę na bardziej kobiecą. Wtedy należy bardzo kontrolować wagę i uprawiać sport — dodaje lekarka.
[srodtytul]Najpierw na udach, potem na ramionach [/srodtytul]
Dotknięta cellulitem skóra staje się pofałdowana. Tworzą się na niej dołki i grudki. Najpierw pojawiają się na zewnętrznej części ud, potem w miejscach, gdzie jest dużo komórek tłuszczowych czyli na ramionach, brzuchu, oraz na pośladkach. By nogi były jędrne i gładkie trzeba je pielęgnować. Przydatne będą masaże, rajstopy uciskające, które poprawiają krążenie, kosmetyki ujędrniające skórę. — Wskazane jest również ostrzykiwanie preparatami antycellulitowymi oraz stosowanie fal radiowych np. radiage w celu ujędrnienia skóry — mówi dr Radzikowska. Oprócz tego należy utrzymywać prawidłową wagę i ćwiczyć. Aby zmniejszyć cellulit wystarczy kilka tygodni ćwiczeń (pływanie, jazda na rowerze, bieganie, skakanie ze skakanką, spacery, zajęcia w klubie fitness), zabiegów antycellulitowych i zdrowej diety.
[srodtytul]Zboża, warzywa, owoce i woda[/srodtytul]
Dieta antycellulitowa powinna opierać się na jedzeniu produktów zbożowych, warzyw i owoców. Powinna być bogata w białko, ograniczyć należy tłuszcze zwierzęce i węglowodany oraz zapomnieć o słodyczach. Trzeba wiedzieć, że sama dieta nie zaleczy problemu, ponieważ cellulit ma wieloskładnikową przyczynę, ale na pewno nie zaszkodzi. Posiłki powinny być regularne i urozmaicone, ponieważ sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Na talerzu powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę C, czyli zielone warzywa i cytrusy. — Witamina C jest antyoksydantem i walczy z wolnymi rodnikami, które niszczą komórki ciała i tym sposobem stają się powodem powstawania chorób i dysfunkcji organizmu, m.in. cellulitu — mówi Joanna Wielowska, dietetyczka z SetPoint Doradztwo Żywieniowe. Kilka razy w tygodniu powinno się jeść morskie ryby, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. — Elementem każdego posiłku powinny być produkty pełnoziarniste np. pieczywo, razowy makaron, brązowy ryż, grube kasze. Odpowiednia ilość błonnika z tych produktów zapobiega zaparciom, dzięki temu organizm jest naturalnie oczyszczany z produktów przemiany materii — tłumaczy specjalistka. Radzi, by do przygotowania potraw używać oliwy z oliwek, oleju rzepakowego oraz oleju z pestek winogron, gdyż są zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce i walczą z wolnymi rodnikami. — Pamiętajmy także o doprawianiu potraw przyprawami ziołowymi, zastąpią one niekorzystnie działającą sól i pomogą w trawieniu — mówi Wielowska. Nie należy zapominać o piciu minimum 2 litrów wody dziennie. — Odpowiednia ilość wypijanych płynów najlepiej wody mineralnej niskosodowej na przykład z dodatkiem cytryny czy limonki, herbat ziołowych, owocowych, soków warzywnych oraz owocowych najlepiej samodzielnie wyciskanych, niedosładzanych gwarantuje odpowiednią objętość krwi oraz usuwanie z organizmu produktów przemiany materii. Dobra jest także zielona herbata, bo jest bogata w antyoksydanty — dodaje.