Woda z cytryną na odporność, banany na koncentrację

Problemy ze skupieniem uwagi, nauką, brak energii, ospałość – sposobem na wzmocnienie pracy mózgu jest dieta bogata w orzechy, ryby, warzywa i owoce

Publikacja: 01.11.2011 08:00

Orzechy włoskie zawierają duże ilości magnezu i witaminy E

Orzechy włoskie zawierają duże ilości magnezu i witaminy E

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki Roman Bosiacki

Jadłospis studenta, który łączy pracę z nauką i aktywnością fizyczną, powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. – Dla zdrowia i wigoru posiłki powinny być regularnie spożywane (co trzy godziny, pięć razy dziennie) i składać się z produktów bogatych w białko, złożone węglowodany, owoce oraz warzywa – mówi Karolina Żmuda, dietetyk z Centrum Naturhouse.

W menu powinny znaleźć się m.in. banany, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, dostarczają energii i poprawiają pamięć, owoce jagodowe zawierające flawonoidy, a także gruszki, wzmacniające układ nerwowy, które są źródłem cennych minerałów, m. in.: potasu, magnezu, wapnia, żelaza czy jodu, oraz orzechy włoskie zawierające duże ilości magnezu i witaminy E. Jesienny jadłospis powinien zawierać posiłki bogate w witaminy A, C i z grupy B.

Bogatym źródłem witaminy A są: papryka, pomidory, marchew, brokuły czy morele, a także produkty mleczne. Witamina C znajduje m.in. się w natce pietruszki, kiszonej kapuście, brokułach i owocach cytrusowych. Witaminy z grupy B zawarte są natomiast w produktach zbożowych, warzywach strączkowych, mleku, mięsie, orzechach oraz pestkach dyni i słonecznika.

Ważnym posiłkiem jest zdrowe i pożywne śniadanie, które ma dostarczyć solidnej dawki energii. – Może to być omlet z warzywami, jogurt naturalny z płatkami owsianymi lub serek wiejski z kromką chleba pełnoziarnistego i pomidorem. Zanim jednak zjemy pierwszy posiłek, dobrze jest wypić szklankę wody z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu, aby wspomóc odporność. Komórki układu odpornościowego, które są regularnie odżywiane, szybko i skutecznie podejmują walkę z wirusami i bakteriami – mówi dietetyczka.

Na obiad specjaliści polecają ryby, bogate w kwasy omega 3, chude mięsa, kasze. Na przekąskę dietetycy proponują m.in. suszone owoce czy pestki słonecznika i dyni, które zawierają cenne składniki mineralne uzupełniające niedobory w organizmie. – Receptą na stres są produkty bogate w magnez, np. migdały czy gorzka czekolada, które wspomagają pracę mózgu i łagodzą skutki zmęczenia. Wszelkie batony, słodycze, chipsy, a zwłaszcza fast foody to tzw. puste kalorie, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie oraz kondycję. Powinniśmy również ograniczyć napoje gazowane oraz kawę, gdyż odwadnia ona organizm, pozbawiając go składników odżywczych, zmniejsza także wchłanianie cennego żelaza – dodaje Karolina Żmuda.

Do picia najlepsza jest zielona herbata, która zawiera kofeinę, przez co znana jest ze swoich właściwości pobudzających, ale przede wszystkim ma pozytywny wpływ na zdrowie, m.in. oczyszcza organizm z toksyn.

—a. u.

Bogdan Konopka - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Nietłusta i smaczna

W menu nie powinno zabraknąć również dobrej jakości wołowiny kulinarnej. Mięso wołowe jest bogate w witaminy z grupy B i E, mikroelementy, kwasy omega 3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, oraz antyoksydanty hamujące destrukcyjne działanie wolnych rodników.

Ponadto zawiera białko i ma zerowy wskaźnik glikemiczny. Polecane jest zatem chorym na cukrzycę i cierpiącym na nadwagę, a także dzieciom czy kobietom w ciąży oraz tym, którzy dbają o zdrowie. Wartości prozdrowotne wołowiny wynikają m.in. z naturalnego, roślinnego żywienia bydła. Warto wiedzieć, że wołowina jest jednym z najchudszych mięs i można z niej przyrządzić wiele smacznych dań. Trzeba tylko dobrać odpowiedni kawałek mięsa do danej potrawy i wybierać mięso dojrzałe. Więcej na temat właściwości wołowiny na stronie kampanii „Odkryj dobre polskie mięso" – www.odkryjmieso.pl.

—not. au

Jadłospis studenta, który łączy pracę z nauką i aktywnością fizyczną, powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. – Dla zdrowia i wigoru posiłki powinny być regularnie spożywane (co trzy godziny, pięć razy dziennie) i składać się z produktów bogatych w białko, złożone węglowodany, owoce oraz warzywa – mówi Karolina Żmuda, dietetyk z Centrum Naturhouse.

W menu powinny znaleźć się m.in. banany, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, dostarczają energii i poprawiają pamięć, owoce jagodowe zawierające flawonoidy, a także gruszki, wzmacniające układ nerwowy, które są źródłem cennych minerałów, m. in.: potasu, magnezu, wapnia, żelaza czy jodu, oraz orzechy włoskie zawierające duże ilości magnezu i witaminy E. Jesienny jadłospis powinien zawierać posiłki bogate w witaminy A, C i z grupy B.

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla