Jadłospis studenta, który łączy pracę z nauką i aktywnością fizyczną, powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. – Dla zdrowia i wigoru posiłki powinny być regularnie spożywane (co trzy godziny, pięć razy dziennie) i składać się z produktów bogatych w białko, złożone węglowodany, owoce oraz warzywa – mówi Karolina Żmuda, dietetyk z Centrum Naturhouse.
W menu powinny znaleźć się m.in. banany, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, dostarczają energii i poprawiają pamięć, owoce jagodowe zawierające flawonoidy, a także gruszki, wzmacniające układ nerwowy, które są źródłem cennych minerałów, m. in.: potasu, magnezu, wapnia, żelaza czy jodu, oraz orzechy włoskie zawierające duże ilości magnezu i witaminy E. Jesienny jadłospis powinien zawierać posiłki bogate w witaminy A, C i z grupy B.
Bogatym źródłem witaminy A są: papryka, pomidory, marchew, brokuły czy morele, a także produkty mleczne. Witamina C znajduje m.in. się w natce pietruszki, kiszonej kapuście, brokułach i owocach cytrusowych. Witaminy z grupy B zawarte są natomiast w produktach zbożowych, warzywach strączkowych, mleku, mięsie, orzechach oraz pestkach dyni i słonecznika.
Ważnym posiłkiem jest zdrowe i pożywne śniadanie, które ma dostarczyć solidnej dawki energii. – Może to być omlet z warzywami, jogurt naturalny z płatkami owsianymi lub serek wiejski z kromką chleba pełnoziarnistego i pomidorem. Zanim jednak zjemy pierwszy posiłek, dobrze jest wypić szklankę wody z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu, aby wspomóc odporność. Komórki układu odpornościowego, które są regularnie odżywiane, szybko i skutecznie podejmują walkę z wirusami i bakteriami – mówi dietetyczka.
Na obiad specjaliści polecają ryby, bogate w kwasy omega 3, chude mięsa, kasze. Na przekąskę dietetycy proponują m.in. suszone owoce czy pestki słonecznika i dyni, które zawierają cenne składniki mineralne uzupełniające niedobory w organizmie. – Receptą na stres są produkty bogate w magnez, np. migdały czy gorzka czekolada, które wspomagają pracę mózgu i łagodzą skutki zmęczenia. Wszelkie batony, słodycze, chipsy, a zwłaszcza fast foody to tzw. puste kalorie, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie oraz kondycję. Powinniśmy również ograniczyć napoje gazowane oraz kawę, gdyż odwadnia ona organizm, pozbawiając go składników odżywczych, zmniejsza także wchłanianie cennego żelaza – dodaje Karolina Żmuda.